A Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola sosem nélkülözte a kiváló versenyeredményeket. A 2021/2022. tanévben is nevéhez méltó módon állt helyt. Királyul zárta az évet!

A Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskoláról köztudott, hogy a komolyzene oktatása komoly eredményekkel párosul. Diákjai a legkülönbözőbb versenyeken, a legkülönbözőbb hangszereken értek el előkelő helyezéseket, de a növendékek mellett a tanárok teljesítményét is gyakran díjazzák a versenybírák.  A kiváló eredményeket számba venni is nehéz.

 

Rögtön a tanév elején, szeptemberben, az első alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Nemzetközi Zongoraversenyen 2 tanulói különdíj is született. 

 

Októberben a 8. Szeged IGF Nemzetközi Ifjúsági Gitárverseny zárult egy 3. helyezéssel, valamint a Komáromi 13. Beliczay Gyula Nemzetközi Hegedű- és Kamarazenei Verseny hozott 1 arany, 2 ezüst és 1 bronz minősítést.

 

Novemberben a XXII. Deszki Maros Menti Fesztiválon főként a zongoristák remekeltek, de a klarinétosok és a hegedűsök is szép eredményt értek el, a rendezvényen összességében 6 arany, 3 ezüst, 1 bronz minősítés született. Sikereket hozott a VIII. Országos Bihari János Hegedű-, Gordonka- és Vonós Kamarazenei Fesztivál is, ahonnan 1 kiemelt arany, 4 arany, 4 ezüst minősítést hoztak haza a gyerekek. Ősszel rendezték meg a VI. „ZeneVarázslat” Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyt és Zongorafesztivált is, ahol 4 fő részesült arany minősítésben. A Kis Virtuózok megmérettetésén 1 hárfás tanulói különdíj született, míg a II. Orbán György Zongoraversenyen 1 tanuló kiemelt I. díjat, 1 tanuló II. díjat, 1 pedagógus pedig tanári különdíjat kapott.

 

A versenyek tekintetében a tanév II. féléve még eseménydúsabbra sikerült. A februárban megrendezett III. Kecskeméti Regionális Ütőhangszeres Versenyen elért 1. helyezések mellett tanulói különdíjak, továbbá tanári és korrepetítori különdíj is kiosztásra került. Az V. Országos Kamarazenei Fesztiválon 2 tanuló kamaraprodukciója III. díjat ért, a II. Nemzetközi „Zongoramesék” Zongoraversenyen pedig 3 növendék arany, 3 növendék ezüst minősítést kapott.

 

Márciusban ugyancsak remekeltek a diákok. A XXXII. Csongrád-Csanád Megyei Kortárszenei Találkozón több kiemelt nívódíj és nívódíj is született, sőt két versenyző (klarinét és zongora) a zsűri különdíját is kiérdemelte. Többségében különdíjakkal ért véget a Törökszentmiklósi VIII. Nemzetközi Zongorafesztivál, a Törökszentmiklósi I. Nemzetközi Gordonkafesztivál és a XVI. Országos Zongoraverseny is. A XIII. World Open Online Nemzetközi Zongoraversenyen pedig 2 tanuló is 1. helyezést ért el. Hasonlóan kiemelkedő eredmény született a Piccolo Piano Talents 2022 – II. Nemzetközi Verseny Fiatal Zongoristák számára című megmérettetésen is.

 

Áprilisban jött a IV. Csongrád-Csanád Megyei Bicinium Éneklési Verseny 4 kiemelt arannyal, 8 arannyal, 2 ezüsttel és 2 bronzzal. A Szentendrei II. „Nyitnikék” Országos Fuvolaversenyen arany és ezüst minősítést ért a gyerekek előadása, a IV. Danubia Talents Liszt Nemzetközi Zenei Versenyen 1 hegedű tanszakos diák a  2. helyet, 1 zongorista a 3. helyet érte el, 1 zongorista pedig dicséretet kapott.

A Belgrádban megrendezett Mini Paganini II. Nemzetközi Fiatal Hegedűsök Versenyén és a belgiumi Tournai-ban lebonyolított 8. Félix  Godefroid Nemzetközi Hárfaversenyen 1. helyezést ért el az iskola 1-1 versenyzője, a XI. Országos Czidra László Furulyaversenyen pedig az I., III. és tanulói különdíjak mellett tanári és korrepetítori különdíjak is születtek. A Kiskőrösi Területi VIII. Delley József Zongoraetűd Verseny 4 fő számára kiemelt nívódíjjal, 5 fő számára nívódíjjal, 3 fő számára dicsérettel zárult, de ez a verseny sem nélkülözte a tanulói és tanári különdíjakat.

A 27.  Petar Konjovic Nemzetközi Hárfaversenyen szintén született tanári különdíj, a gyerekek pedig I. és II. díjat hoztak el, sőt egyikőjük megkapta a „Legígéretesebb fiatal előadó” különdíját is. A VII. Csongrád-Csanád Megyei Rézfúvós Versenyen a KKPZI színeiben versenyzők közül 1 fő kiemelt aranyérmet (kürt), 1 fő ezüstérmet (kürt), 1 fő bronzérmet (trombita), 1 fő dicséretet (trombita) kapott, és ezúttal is volt tanári különdíj.

 

Májusban rendezték meg a VI. Abonyi Országos Vadászkürt-, Mélyrézfúvós- és Rézfúvós Kamarazenei Fesztivált, ahol 2 diák szerzett arany minősítést. A VI. „Aranyhúr” Megyei Hegedűverseny pedig 1 kiemelt arany, 4 arany, 3 ezüst és 6 bronz minősítést hozott.

A Temesváron megrendezésre kerülő 3. Banatissimo Húros Hangszerek Versenyén 1 hárfás tanuló I. díjban részesült, a FANTASZT – 2022, Óbecse, 9. Nemzetközi Zenei Versenyen pedig 3 hegedűs diák I. díjat, 1 zongorista II. díjat kapott. 

 

A rövidke június sem maradt eredmény nélkül. A II. KREATÍV Fuvolaversenyen II. és III. díj született, és 1 növendék megkapta a Zeneműkiadó különdíját. A IX. Északi Nemzetközi Zenei Verseny pedig 1 hárfás tanuló számára 1. helyezéssel ért véget.

 

A versenyeredményekről a https://www.youtube.com/watch?v=xo84C2nDx1Q oldalon számol be részletesen az intézmény, amely - nevéhez méltóan - Királyul zárta a tanévet!