125 éves lett az állami fenntartású Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium. A nagy népszerűségnek örvendő köznevelési intézmény a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezett jubileumi gálaműsorral ünnepelte rendkívüli évfordulóját.

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 2023. szeptember 28-án gálaműsorral ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját.

A nagy múltra visszatekintő intézményt 1898-ban alapították. Magyar Királyi Állami Főgimnázium elnevezéssel kezdte meg működését.

Az intézmény létrehozása összefüggött a Monarchia lendületes gazdasági fejlődésével, amelyet demográfiai gyarapodás övezett. A dél-alföldi és a szegedi beiskolázási vonzáskörzetbe tartozó bánsági diákok körében a gimnáziumi helyek iránti igény hirtelen megugrott, ezért az akkori kormányzat egy új szegedi főgimnázium megnyitását engedélyezte.

Az iskola mai épülete az 1903/1904. tanévre készült el.

Szeged kiemelten népszerű és kimagasló eredményekkel bíró gimnáziuma ma már a 125. événél tart, melyet a Szegedi Nemzeti Színházban együtt ünnepeltek tanárok, diákok, társintézmények, valamint a meghívott vendégek.

A közel kétszáz tanuló részvételével színpadra állított ünnepi műsort Gortva Tamás tanár úr mellett a közismert médiaszereplő, Ördög Nóra vezette, aki egykor maga is a Radnótiba járt.

A rendezvényen Dr. Nagy Anett igazgató mondott beszédet.

A gálán Butty Angelika és Harmath Zsófia, az intézmény végzős tanulói készítették a fotókat.

A különleges zenei, táncos, prózai és filmes produkciók mellett a színház kiállítóterében képzőművészeti bemutatóval is találkozhattak a nézők.

Az ünnepséget követő fogadáson Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató köszöntötte a 125 éves radnótisokat.