A Szegedi Tankerületi Központ intézményei egyik legfontosabb preventív feladatuknak a diákokat veszélyeztető bűncselekményekkel szembeni fellépést tekintik. Ennek megfelelően a 2018/2019. tanévet is nagy volumenű bűnmegelőzési programok indítása, megvalósítása, illetve az azokon történő aktív részvétel fémjelezte.

A sikeres intézményi prevenciót korosztálynak és a helyi igényeknek megfelelő események egész tárháza segítette ebben a tanévben is. A kínálatban ugyanúgy ott találjuk a nagyobb intézményi kört érintő átfogó bűnmegelőzési programokat, mint az egyéni arculatra szabott saját kezdeményezéseket.

Úgy gondoljuk, hogy biztonságunkért a legtöbbet mi magunk tehetünk.” – hirdeti például a Béke Utcai Általános Iskola, mely intézmény februárban kapta kézhez a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogató döntését arról, hogy a "A jövő iskolája a Béke utcábanÉlménylabor bűnmegelőzési modellprojekt megvalósítása" című pályázata kapcsán 21 millió forintot nyert el.

A preventív szemlélet kiszélesedését igazolja egyebek között Az iskola rendőre program kínálta lehetőségek minél szélesebb körű kiaknázása is, illetve a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Tankerületi Központ komoly szakmai együttműködésén alapuló, a komplex bűnmegelőzési ismeretek elsajátítását célzó Kék Tér, továbbá a közlekedésbiztonsági KEVE Program népszerűségének folyamatos növekedése. A rendőr- és pedagógusszakma összefogásának eredményeként megszületett projektek iskolai alkalmazásához egyre több intézmény csatlakozik.

A Kék Tér Program mintaintézményeként közismert Gedói Iskola áprilisban újabb program megvalósításával hívta fel magára a figyelmet. Az első hivatalos bűnmegelőzési napon, 2019. április 12-én 25 évre szóló időkapszulát helyeztek el az intézmény udvarán azzal a céllal, hogy üzenetet hagyjanak a jövő generációja számára az összefogás fontosságáról. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 2011-ben történő megalakulásához kapcsolódó rendezvényen a bűnmegelőzés fáját is elültették. Az ünnepi eseményen részt vett Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója, Dr. Rádi Norbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

A tanév során a "112Tudd, hogy segíthess!” címmel meghirdetett verseny is nagy érdeklődésre tartott számot. Az egyedülálló kezdeményezés alapvető célja az volt, hogy a gyermekek ismerjék meg a 112-es segélyhívószám használatát, biztonságosan tudjanak reagálni a különböző krízishelyzetekben. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Szervezete, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete által szervezett verseny megyei fordulója nagy sikerrel zárult az elmúlt hónapban. A döntőbe jutott 12 csapat között a Szegedi Tankerületi Központ 5 iskolájának csapatait (SZTEJKI Zoltánfy István Általános Iskolája, Gedói Általános Iskola és AMI, Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola, Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és AMI, Szegedi Dózsa György Általános Iskola) is ott találhattuk.

Június is érdekességeket tartogat az általános iskolák 10-14 éves korosztálya számára. A „112Tudd, hogy segíthess!” című programhoz kapcsolódóana Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében és a tankerület anyagi támogatásával – Vadasparki élménynapon vehet részt intézményenként 21 tanuló. A rendezvény résztvevői játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően kapnak segítséget az önmentési készség kialakításához és a biztonság komplex értelmezéséhez.

A tanév lassan véget ér, de a biztonságot veszélyeztető tényezők feltárása, megelőzése, gyermekeink védelme érdekében az iskolák bűnmegelőzéshez kapcsolódó szerepvállalása az elkövetkezőkben is hangsúlyos marad.