A Szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI, Óvoda és Általános Iskola kis óvodásai boldogan jelentik: úszni tanulnak. A Magyar Úszó Szövetség által kidolgozott Úszó Nemzet Programhoz e tanévtől csatlakozó intézmény elsősei és 13 óvodás aprósága vágott bele a nagy kalandba.

A 2023/2024. tanévben a Szegedi Tankerületi Központ 10 intézménye vesz részt a Magyar Úszó Szövetség által kidolgozott Úszó Nemzet Programban, melynek célja, hogy a gyermekek elsajátítsák azt az egyik legalapvetőbb mozgásformát, amely komplex módon nyújt segítséget a testi és lelki egészség megőrzéséhez.

A Szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI, Óvoda és Általános Iskola idén csatlakozott a programhoz, melyben a sajátos nevelési igényű óvodásai és első osztályos tanulói vesznek részt. A kis óvodások első kalandjairól a honlapján számolt be az intézmény.

„Nagy izgalommal és nem kis félelemmel vágtunk bele a programba összesen 13 óvodással. A szerdai úszásnapokon a gyermekeket gyógypedagógiai asszisztensek, dajkák kísérik. Segítik az utaztatást, az öltözködést, illetve biztonságot nyújtanak számukra az idegen környezetben, és együttműködnek az úszásoktatókkal

Az első órákon az oktatók ismerkedtek a gyermekekkel, felmérték mozgásállapotukat, képességeiket, vízbiztonságukat. Játékos tevékenységekbe ágyazva kerültek egyre közelebb óvodásainkhoz. Apró lépésekkel haladva igyekeztek megszerettetni a víz közelségét, hogy éppoly természetes közegükké váljon, mint a szárazföld. A kezdeti bizonytalanság után már a második, harmadik alkalommal egyre bátrabban és ügyesebben végezték a feladatokat a medencében az ovisok.” – olvasható az intézményi híradásban.

Az úszás fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben, támogatja a lelki egyensúly kialakulását, és pozitív hatással van az izomzat, a légzőrendszer, a szív- és érrendszer fejlődésére. Számos készség és képesség fejleszthető ezzel a mozgásformával, például koordinációs képességek, állóképesség, alkalmazkodás, szabálykövetés, egyensúlyérzék, ritmusérzék stb.

 „A gyermekek az Úszó Nemzet Program keretében a vízhez szoktatástól a vízbiztonság megszerzéséig jutnak el a nevelési év során. Örömmel veszünk részt a programban. Hiszünk abban, hogy a mi óvodásaink is hétről-hétre egyre ügyesebben és magabiztosabban mozognak majd a vízben, és ha kicsit hosszabb idő alatt is, de képesek lesznek megtanulni úszni. Köszönjük az oktatók türelmes és kitartó munkáját, mellyel igyekeznek megszerettetni gyermekeinkkel a vízben való mozgást, valamint elsajátíttatni velük az úszás alapjait.” – zárul az első benyomásokról szóló híradás.