A Szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI, Óvoda és Általános Iskola a 70. születésnapjára készülődve fedezte fel, hogy valójában 110 évre nyúlik vissza az intézmény története. A felismerést követően a „70/110” jelige égisze alatt valósították meg jubileumi rendezvényeiket.

A Szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI, Óvoda és Általános Iskola mindig azt hitte, hogy 1953-ban alapították. A kollégák épp az intézmény 70. születésnapjára készülődtek, amikor is anyaggyűjtés közben, régi napilapokat, újságcikkeket böngészve felfedezték,  hogy valójában 1913-ra nyúlik vissza az iskola története. Jubileumi rendezvényeiket ezért a „70/110” jelige égisze alatt szervezték meg.

Nyitórendezvényként október 6-án családi napot tartottak, majd november 6-án iskolatörténeti kiállítást rendeztek az ugyancsak jubiláló SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar egyik épületében. Az ünnepi programhoz az iskola névadójának, Bárczi Gusztávnak a szavait kölcsönözték: „A múlton épül fel a jelen és a jövő.”

A kiállítást Dr. Döbör András, az SZTE JGYPK dékánja, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója és Dr. Varga Imre címzetes főiskolai tanár köszöntője nyitotta meg, majd Mucsiné Erdei Mónika, a Bárczi igazgatója méltatta elődei munkásságát.

Ezt követően Koczó Zita gyógypedagógus, a kiállítás kurátora a történelmi dokumentumokon és a kiállított emlékeken keresztül mutatta be az intézmény 110 éves múltját.

November 15-én újabb nagyszabású program következett. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karral történő együttműködésben megtartott „A jövő attól függ, mit teszel ma - avagy jövőképek a neurodiverzitás tükrében, esélyteremtés a gyógypedagógiában" című konferencián egyebek között az autizmus pedagógiájáról, az együttnevelés kihívásairól, a viselkedészavarok kezeléséről hallhattak előadásokat az érdeklődők, délután pedig különböző szekcióüléseken cserélhettek tapasztalatokat a résztvevők.

A konferenciának a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont Szegeden.  

A „70/110” éves intézmény méltó módon állított emléket a mögötte álló éveknek, a rendezvényeken bebizonyosodott, hogy a gyógypedagógusok igazi fáklyavivők, akik módszertani csodákra képesek.