A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola 32 tagú küldöttséggel Hemmingenben járt. A 2008 óta nagy gonddal ápolt németországi testvériskolai kapcsolat célja a másik fél munkájának megismerése, a jó gyakorlatok átadása-átvétele, a nemzetközi porondon történő közös zenélés örömének átélése.

A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola 2023. november 02. és 09. között németországi testvériskolai látogatáson járt. A 32 tagú küldöttség a Musikschule Hemmingen vendége volt. A két iskola 2008 óta ápolja szakmai kapcsolatát. Nyelvi problémájuk sosincs, hiszen a közös nyelv, a zene mindenki számára tökéletesen érthető.

Kaszás Lászlónak, a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának beszámolója szerint élményekben gazdag tapasztalatcsere részese lehet mindkét intézmény.

„Az idei találkozót Fabian Wankmüller, a Musikschule Hemmingen igazgatója szervezte. A tanulók és a tanárok elszállásolása szokás szerint a zeneiskolás tanulók családjainál történt. A családok szívélyes vendéglátása nemcsak a szállásadásban és az étkezés biztosításában merült ki. Különböző családi programokra, kirándulásokra, múzeumlátogatásra hívták meg a vendégeket. Akadt bőven zenélni való is. Az érkezést követően két napon át a közös zenekari próbák zajlottak. Hegedűseink, fúvós, gitáros, énekes tanulóink részt vettek a hemmingeni fúvós és vonós zenekar, valamint a kórus munkájában, a hemmingeni tanulók pedig a mi produkcióinkban...”- olvasható az élménybeszámolóban.

A hangversenyek, zenei eszmecserék, szakmai fórumok felejthetetlenek voltak vendégnek, vendéglátónak egyaránt.

„Az első gálaesten csodás német, magyar és közös darabok kerültek előadásra. Bemutathattunk a magyar hagyományainkból is egy szeletet Nagy Gábor népzenész kollégánk és tanulói segítségével. Az elkövetkező hat - egyenként egyórás - hangverseny a hemmingeni és a westerfeldi általános iskola tanulóinak szólt. Itt csak a sándorfalvi tanulók léptek fel. Az előadás közben hemmingeni kollégánk, Gulyás László földrajzi, néprajzi és zenetörténeti kiselőadásai keltették fel a német tanulók érdeklődését.

A Musikschule Hemmingen a vendégfogadó családok, a helyi és a vendégségbe érkező tanulók, oktatók számára egy közös, örömzenéléssel egybekötött „Pizza est”-et is szervezett az iskola ifjúsági házában. Itt inkább a Nagy Ádám és jómagam vezette zenekari formációké volt a főszerep.

Három alkalommal is lehetőség nyílt a zenét tanító magyar és német kollégák szakmai eszmecseréjére a tanári esteken…

Fabian Wankmüller igazgató úr méltatta a magyar zeneoktatást. Kimagasló produkciókat láthatott, hallhatott a német közönség az ifjú magyar zenészeinktől.”– mondta a sándorfalvi küldöttséget vezető Kaszás László.

 

 

A szakmai témák mellett természetesen jutott idő a különböző szabadidős tevékenységekre, kirándulásokra is. Jártak vadasparkban, meghallgathatták a hannoveri városháza történetét, kirándultak Wolfsburgba, de múzeumlátogatáson is részt vettek.

A zenészek számára talán az egyik legnagyobb élményt az jelentette, hogy egy hangszerkereskedésbe is ellátogattak, ahol kipróbálhattak sok-sok új hangszert. A nézelődésnek igazi bolti örömzene lett a vége.

A Szegedi Tankerületi Központ által támogatott külföldi látogatás a zene nyelvén fűzte még szorosabbra az eddig is kiváló testvériskolai kapcsolatot.