A Debreceni Tankerületi Központ, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a Kratochvil Honvéd Középiskola és Kollégiummal közösen együttműködési megállapodás keretében valósítja meg a Hazafias és honvédelmi nevelés stratégiáját.

A Debreceni Tankerületi Központ számára kiemelten fontos, hogy az általa fenntartott intézményekben tanuló diákok mindegyike valódi „Útravalót” kapjon az iskolától az élethez. 


A hazafias és honvédelmi nevelés stratégiájának gondolata többek között azzal a szándékkal született, hogy a fiatalokat hazaszeretetre nevelje.


A Stratégia meghatározza azokat az általa elérni kívánt célokat, eszközöket, amelyek által a fiatalokban kialakul a honvédelmi identitástudat és egyúttal megfogalmaz egyfajta küldetést is, mely arra hivatott, hogy erősítse a haza és a közösség ügyéhez való pozitív szemlélet.


A Debreceni Tankerületi Központ a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában felmenő rendszerben vezeti be a Hazafias és honvédelmi neveléssel kapcsolatos foglalkozásokat.A küzdősportok alapjainak bevezetése alkalmából, valamint a terem átadásán részt vett Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Fekete András őrnagy, katonai igazgatóhelyettes, Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ képvisletében, Nádházi László, a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.


Csernoviczki Éva, aki Magyarországon az egyedüli VI. Dan- fokozattal rendelkező nő a judoban, Olimpiai bronzérmes sportoló, edző, számos sportkitüntetés birtokosa levelet írt a Debreceni Tankerületi Központ számára.

 

„Köszönöm szépen a Debreceni Tankerületi Központ meghívását, sajnálom, hogy nem lehetek jelen a terem átadóján, épp jómagam is a magyar judo fejlődéséért építkezem, azonban néhány gondolatot szeretnék küldeni ebből az alkalomból.


A judo alapjainak, az eséseknek a megtanulása, ezeknek a megtanítása a felnövekvő nemzedékkel kulcsfontosságú.


Példaértékűnek és egyedülálló kezdeményezésnek tartom a bevezetését, melyhez ezúton gratulálok.


A gyerekek nemcsak egy új sportág megismerésével lesznek gazdagabbak, hanem a küzdősportok filozófiájával is. Különösen fontos tulajdonságokra tehetnek szert, úgy, mint a bátorság, tisztelet, szerénység, önfegyelem, kitartás, szorgalom. Ezek azok, melyek egy kiegyensúlyozott élet alapjai.


Képekről látva a termet nagyon szép lett, gyermekközpontú és sugározza a judo szellemiségét, bízom abban, hogy egyre több ilyen terem lesz Magyarországon.


Sok tanulást és jó „utazást” kívánok diáknak, pedagógusnak egyaránt!”