A HATÁRTALANUL! pályázatnak köszönhetően a 2018/2019. tanévben a Szegedi Tankerületi Központ iskolái közel 58 millió forint állami támogatás felhasználásával vehetettek részt külföldi kirándulásokon vagy fogadhattak külhoni magyar diákcsoportokat. Kiutazásuk során az úti cél döntő részben Erdély és a Vajdaság volt.

A HATÁRTALANUL! program keretében rendelkezésre álló keretek felhasználásával a pályázó intézmények diákjai a különböző szomszédos országok magyarlakta területeire látogathattak el. A kirándulások fő célkitűzése a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes barátságok kialakítása, elmélyítése, a hagyományok ápolása volt, de aligha hanyagolható el a kirándulásokra jellemző közösségformáló jókedv sem.

A program keretében a Szegedi Jerney János Általános Iskola tanulói Szerbiában jártak, ahol Palics és Szabadka nevezetességeivel ismerkedtek, Tóthfaluban egy barátságos mérkőzést játszottak a helyi gyerekekkel, Csúrogon emlékművet koszorúztak, az elkövetkező napokban pedig templomot, tájházat látogattak, kipróbálták a korongozást, és igazi délvidéki hangulatú gasztronómiai program, valamint táncház részesei lehettek. Ugyancsak a Vajdaságban töltöttek fejlejthetetlen napokat a Szegedi Fekete István Általános Iskola, a Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola, valamint a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai, akik számára további úti cél Kárpátalja. Szlovákiában a Szegedi Gregor József Általános Iskola járt.

A Tisza-parti Általános Iskola hetedikesei a Nagyszalonta – Nagyvárad – Kolozsvár – Gyergyószentmiklós – Borszék – Csíkszereda – Csíkszentmárton – Tusnád – Csernáton – Kézdivásárhely – Szepsiszentgyörgy – Gyulafehérvár – Arad utat tették meg 6 nap alatt. De Erdélyben járt a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskolája és Pallavicini Sándor Általános Iskolája, a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola, a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium, a Kiss Ferenc Általános Iskola és AMI, az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és AMI, valamint Fontos Sándor Tagintézménye, a Domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola és AMI, a Ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola és AMI, az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI,  továbbá a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola is.

A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. évfolyamos diákjai szintén nemrégiben tértek haza 6 napos partiumi és erdélyi kirándulásukról. Az utazást megelőzően gyűjtést szerveztek Böjte Csaba testvér torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központjának. Az ott lakó gyermekeket ajándékokkal, játékokkal, gyümölccsel és pénzadománnyal örvendeztették meg. A program során látogatást tettek a zetelaki Dr. P. Borus Fortunat Elméleti Középiskola 7. évfolyamos diákjainál is. Báló Lili, az intézmény 7/b osztályos tanulója így ír élményeiről:

„Különlegesnek tűnt az is, amikor betekinthettünk egy erdélyi magyar iskola életébe Zetelakán. Nagy szeretettel vártak minket az iskolások, akik nagyon örültek az ajándékba vitt, saját készítésű zsebkendőtartónak. A legmeghatóbb pillanatot azonban a Torockói Árvaház lakói okozták. Természetesen készültünk a találkozásra mindenféle jóval: pénzadománnyal, játékokkal, könyvekkel, gyümölccsel, üdítővel. Szívszorító tudni azt, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek nincs apukájuk, anyukájuk, akikhez odabújhatnak, akik Böjte Csaba szerzetes és segítői nélkül elveszettek lennének ebben a világban. Ekkor nagyon hiányzott apukám és anyukám, hogy megölelhessem őket… Köszönöm e fantasztikus élményt, hogy megélhettem, átélhettem ezt a kirándulást.”

Elmondhatjuk, hogy a programok idén is HATÁRTALANUL jók voltak!

Fotókon: Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szegedi Jerney János Általános Iskola, Tisza-parti Általános Iskola