A Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferenciát a Debreceni Tankerületi Központ kétévente hirdeti meg. A Szoboszlói Úti Általános Iskola méltán büszke arra, hogy ez a típusú ismeretszerzés és tudásmegosztás az intézményből nőtte ki magát, immáron országos megrendezésűvé.

A mindennapi módszertant a tapasztalatközpontú, aktív, élményalapú tanulás jellemzi. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a diákkonferenciákra mindig magas részvételi aránnyal és kimagasló kutatómunkákkal készülnek tanulóik mentortanárok közreműködésével.

A VII. Debreceni Tehetséggondozó Konferencia felhívására rekord számú, 24 kutató munka érkezett 40 diák és 13 fő mentortanár közreműködésével. A témaválasztás is rendkívül sokoldalú és változatos. Érdekli a diákokat a mesterséges intelligencia használhatósága a nyelvtanulásban, a közösségi média hatása a mentális egészségre, a számok bűvös világa. Saját fejlesztésű módszert is bemutatnak a matematika tudományának megszerettetésére és elsajátítására, Daloló geometria címen. A természettudományokat további témák is képviselik, úgymint a modern kori társadalom egészségügyi kihívásai az antioxidánsok tükrében vagy a finomított növényi olajok használatának egészségügyi és ökológiai hátrányai. Az egészségmegőrzés témája sportvonatkozású kutatásokban is megjelenik, példaként állítva sikeres debreceni sportolókat. Vizsgálják a festmények titkait és az ókori egyiptomi állatmúmiákat, de szülővárosuk, Debrecen értékeit és fejlesztési lehetőségeit is. Gyakorlati megközelítésben, kreatív feldolgozásban megjelenik munkájukban egy elfeledett szakma valamint a magyarság kérdései is.

A kétórás műhelymunkán a diákok standokat kapnak, ahol látványosan szemléltethetik kutatómunkájukat és annak eredményeit az iskola többi tanulójának és az érdeklődő szülőknek, akik kis csoportokban kapnak lehetőséget a tapasztalatszerzésre.