A Szegedi Gregor József Általános Iskola Diákönkormányzata és ÖKO munkacsoportja az idei tanévre közös munkatervet állított össze a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a 2020-as nyári olimpia jegyében. A mindenki által csak DÖKO tervként emlegetett projekt szervesen kapcsolódik a természeti értékeinek megóvását célzó mozgalom „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” jelmondatához.

„Elstartolt a DÖKO tanév!” – adta hírül a Szegedi Gregor József Általános Iskola honlapja. A 2019 márciusában Energiatudatos Iskola címet elnyerő intézmény lelkesen tudatta mindenkivel, hogy a Diákönkormányzat és az ÖKO munkacsoport a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében közös munkatervet állított össze.

A DÖKO terv első programja – kapcsolódóan az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap felhívásához – a „Kétkeréken a suliba” elnevezésű akció volt 2019. szeptember 17-én.

Ezen a napon a kerékpárral érkező tanulókat a szervezők apró ajándékokkal várták. Az alsó évfolyamosok hátizsákot, a felsősök láthatósági mellényt kaptak. Minden kerékpáros diák és dolgozó egy közös plakátot írt alá, melyre az akció ideje alatt több mint 200 aláírás került.

A nap folyamán az Újszegedi Rendőrőrs munkatársai ellenőrizték az összes kerékpárt a kötelező felszerelések tekintetében. Az érdeklődő diákok kerékpáros KRESZ-tesztet is kitölthettek.

Az első megmozdulás számadatai és népszerűsége alapján várható, hogy a DÖKO terv további eseményei is sikerre vannak ítélve.