A Szegedi Gregor József Általános Iskola ökoiskolához méltó programokat szervezett az Autómentes nap alkalmából. Az intézmény közösségi életét a kerékpározás témakörének feldolgozása határozta meg reggeltől estig.

„Tekerj be!” – honlapján így buzdította bringázásra tanulóit a Szegedi Gregor József Általános Iskola. Nem bánta meg, aki megfogadta! 2022. szeptember 22-én, az Autómentes napon pogácsával várta az úton megfáradt diákjait az iskola.

A bringás reggelit további, kerékpárhoz kötődő események követték. A bringákat szakemberek vizsgálták át, az udvaron ügyességi pályát alakítottak ki, és a teljes napot átszőtték a témához kapcsolódó programelemek.

A tanulók hasznos ismeretekhez juthattak kedvenc kétkerekű járgányukkal kapcsolatosan. Megtanulták, hogyan lehet orvosolni a felmerülő kisebb problémákat, környezetünkre és egészségünkre hogyan hat a gépjárművek használatát kiváltó kerékpározás, illetve mi a különbség a mindennapos bringás közlekedés és a kerékpáros sportolás között.

A témában totót töltöttek ki, és minden osztály megkapta azt a társasjátékot, amely a 7. osztályos angolos csoport kétkezi munkáját dicséri. A magyarul és angolul elkészült, saját képekkel díszitett játék a Technológiai és Ipari Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium környezetvédelmi kampányához csatlakozó „Ecsetes, bringás remekek” című rajz-, fotó- és kreatív pályázatra született.

A társasjátéknak köszönhetően azok is belekóstolhattak a biciklizés örömébe, akik ezen a napon nem kétkerekűvel érkeztek az iskolába.

A különböző programok az iskola falain kívül is folytatódtak. A 8. osztályosok például a Szegedi Városkép és Piac Kft., továbbá a Szent-Györgyi Albert Agóra által meghirdetett „Tekerj és nyerj!” című városi vetélkedőn 3. helyezést értek el, és  egy osztálybuli lett a nyereményük.

A program szakmai megvalósítását az iskolarendőrök és a Szegedi Kerékpáros Sport Klub is segítette.

Elmondható, hogy ebben az iskolában a kerékpározás nem csak az Autómentes napon kap nagy figyelmet.

Az intézmény hangsúlyt fektet a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” (KEVE) program megvalósítására, és életét számos olyan esemény, rendezvény, program színesíti, melynek célja az, hogy az egészség- és környezettudatos magatartás a közlekedésben is a mindennapok részévé váljon.