Véget ért a világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenye, az IBO (International Biology Olympiad), melynek 2018-ban Teherán, idén pedig Szeged volt a házigazdája. A világversenyen a magyar csapat bravúrosan szerepelt, mind a négy tagja – köztük Hunyadi Marcell, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium által delegált versenyző – aranyérmet szerzett.

A Nemzetközi Biológia Diákolimpia elsődleges célja a biológiai problémák és kísérletek kezelésére vonatkozó ismeretek tesztelése. A feladatok megoldásához - a tudásanyagon túl - szükséges a találékonyság, a kreativitás és a kitartás. Az IBO ösztönözni kívánja a részt vevő diákokat tudásuk bővítésére, tehetségük fejlesztésére.

A 2019. július 14-21. között Szegeden megrendezett nemzetközi eseményen 73 ország 4 fős csapatai vettek részt. Érkeztek versenyzők egyebek között Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Mexikóból, Dél-Afrikából, Új-Zélandról.

A megmérettetésen középiskolai jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos, húszévesnél fiatalabb diákok indulhattak. A csapattagok önállóan versenyeztek, azaz a 2019. július 20-ai ünnepélyes díjátadáson kizárólag egyéni eredményeket hirdettek.

A feladatokat mindenki az anyanyelvén kapta meg, a fordítás a versenynapokat megelőző éjszaka történt az egyeztetett angol szöveg alapján.

Az elméleti versenyrész két külön tesztből állt, melyek megoldása különböző gondolkodási készségek (elemzés, érvelés, problémamegoldás, számítás stb.) alkalmazását igényelték.

A többórát igénylő gyakorlati feladatok között újításként jelent meg a neurobiológia, az alternatív biológiai alapú energiaforrások témaköre, illetve a bioinformatika. Vizsgált fő kompetenciaterületek: normál laboratóriumi és biológiai technikák használatának képessége, numerikus adatok megszerzésére, feldolgozására és megjelenítésére irányuló kompetencia, érvelési és problémamegoldó készség.

A tudományos munka mellett természetesen jutott idő a szabadidős tevékenységekre is. A részt vevő diákok megtekinthették Szeged nevezetességeit, kirándultak Ópusztaszerre, valamint a fővárosba, és részesei lehettek egy fergeteges hangulatú táncháznak is. Mindemellett megismerkedhettek a magyar gasztronómia ízeivel.

A versenyen a magyar csapat tagjai kiemelkedően teljesítettek, mind a négyen aranyérmet szereztek.

A Szegedi Tankerületi Központ különösen büszke arra, hogy a fenntartásában működő Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium idén végzős diákja, Hunyadi Marcell is hozzájárulhatott ehhez a kiváló magyar eredményhez.

A Nemzetközi Biológia Diákolimpiának 2020-ban Japán ad otthont.