A Szegedi Arany János Általános Iskola a 2019/2020-as tanévben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Az intézmény fontos feladatának tekinti a közösség összetartó erejének erősítését, így a 30-as szám köré szerveződő közösségi programok egész tanévet átívelő tárházát kínálja tanulói számára.

Az „Arany-ablak” elnevezésű közösségi projekt célja, hogy gazdag programkínálattal mutassa meg az iskola sokszínűségét, tartalmas, izgalmas, hagyományos vagy éppen rendhagyó eseményekkel tarkítsa diákjai és a családok mindennapjait.

Ebben a tanévben ablakot nyitnak az „aranyos” sportéletre, betekintenek a művészetek, az angol kultúra, történelem és a természettudományok világába, és színvonalas programelemekkel hívják fel a figyelmet népi hagyományaink őrzésére, ápolására.

Az „aranyos” lét és az összetartozás érzésének erősítése érdekében már a tanév elején pályázatot írtak ki egy iskolai logó tervezésére és egy iskolai induló írására. A logó-pályázat nyertes alkotása a jubileumi évben kiküldött levelek fejlécében jelenik meg. Szeptemberben megindult a munka az iskola „tortájának” megalkotására is, melynek 26 szeletkéje a 26 osztály kreativitását dicséri.

A későbbi programok is izgalmasnak ígérkeznek.

„Alkotásból alkotások” és „Aranyecset” címmel kiállítást rendeznek tanulóik munkáiból, mely a tervek szerint heteken át díszítik majd az iskolát. Az alsós tanulókat a „Mesevár” elnevezésű programsorozattal a magyar mesék és rajzfilmek világába kalauzolják.

A márciusi Arany-héten aztán az iskola teljes mértékben a közösségi rendezvények helyszínévé változik. A program nyitánya ezúttal is a diákigazgató-választás lesz. A jelölteket mentortanárok segítik a kampányban. Az Arany-héten kinyitják az iskola kapuit, és rendezvényeikre invitálják a társintézmények diákseregét is. Ekkor kerül megszervezésre a külsősöket is szép számban megmozgató alsós szavalóverseny, a megyei balladamondó verseny és a hagyományos Irodalmi Kávéház. A hét során rejtélyek nyomába eredhetnek a tanulók. A kicsik az Arany-láda kincseit kutatják majd, míg a 7-8. évfolyam diákjai Arany balladáinak gyilkossági helyszínein nyomoznak. A zárónap játékos időutazása során bepillantást nyerhetnek az elmúlt 30 év zenei világába, divatjába, eseményeibe, és várhatóan nem kis derültséget keltenek majd a retro reklámfilm-bemutatók.

A tanév során három alkalommal – a tervek szerint január, március és április 30-án – „Bűvös 30” címmel érdekességeket mutatnak meg tanítványaiknak az elmúlt 30 évből.

A „Bezzeg az én időmben” című rendezvényen az egykori tanítványok kapnak lehetőséget a múltidézésre.

A pedagógusok „aranyos” történetekkel elevenítik fel az elmúlt évek kedves, humoros vagy szívmelengető történeteit. A szülők és a külső partnerek is bepillantást nyerhetnek az iskola életébe, őket májusban egy jubileumi gálaműsorral kívánják megajándékozni.

De lesz még születésnapi parti, irodalmi flashmob, családi nap és még hosszasan sorolhatnánk a programelemeket.

„Hisszük, hogy a változatos és tartalmas közösségi programok erősítik a gyerekekben, nevelőkben az összetartozás érzését, a közös élmények hosszú időre összekovácsolják az iskolai közösséget.” – összegezte gondolatait Kissné Gera Ágnes, az intézmény vezetője.