Radnótis végzős diákot delegáltak a Nobel-díj átadására

Publikálva: 2023. július 11.

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) idén Viczián Dánielt, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákját delegálta a Nobel-díj átadására.

A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákját, Viczián Dánielt érintő hír robbantotta fel a minap az internetet. Ő az idei kiválasztott, aki részt vehet a Nobel-díj átadásának ceremóniáján.

Magyarország 2001 óta azon 18 ország közé tartozik, amely a megfelelő feltételekkel delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségére és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

A Magyar Innovációs Szövetség a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselőjeként megrendezte a válogatót. Gondos mérlegelés és hat tehetséges fiatal kutatóval folytatott interjú után a MISZ által kinevezett zsűri döntött az idei résztvevőről a Kutató Diákokért Alapítvány szakmai segítségével.

A döntés értelmében a 2023 decemberében megrendezendő 42. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Viczián Dániel, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja lesz. Korábban ő nyerte el a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia III. díját „Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása” című munkájával…

A  SIYSS egyedülálló lehetőséget biztosít fiatal kutatóknak, hogy bemutassák innovatív kutatásaikat, valamint inspiráló beszélgetéseket folytassanak Nobel-díjasokkal és kortársaikkal…., ez az esemény nemcsak nemzetközi együttműködésekre ösztönöz, hanem hatalmas lehetőséget kínál a résztvevőknek arra, hogy bővítsék látókörüket és hozzájáruljanak a magyar tudományos élet fejlődéséhez.” – olvasható a világhálón a híradásokban.

A fiatal tudósjelöltet elballagtató Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumtól nem idegen a Nobel-díjasok világa, magát az intézményt is meglátogatta már több világhírű tudós.

Járt már náluk többek között Andrew V. Schally, Bert Sakmann, Erwin Neher, Aaron Ciechanover,  Kurt Wüthrich és legutóbb Bruce Beutler is.

 

Ezúttal a padsoraiból elballagó tanítványukat érte az a megtiszteltetés, hogy részt vehet az egész világot érdeklő neves eseményen, a Nobel-díj átadásának ceremóniáján.

Menü

Navigáció