Nobel-díjasok és tehetséges diákok XX. találkozója

Publikálva: 2023. április 5.

A Nobel-díjasok és tehetséges diákok XX. találkozója keretében Bruce Beutler Nobel-díjas amerikai immunológus és genetikus a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba látogatott. A háromnapos tudományos rendezvényen az intézmény 12. B osztályos tanulója, Szalay Tamás, aki orvosbiológiai témában maga is előadást tartott, átvehette a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány elismerését, „Az Év Diákja 2023” díjat.

2023. március 26-28. között szervezték meg Szegeden a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XX. találkozóját. A találkozón 250 tehetséges középiskolás diák és az élettudományok iránt elkötelezett 140 egyetemista, valamint számos pedagógus, egyetemi oktató vett részt.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia szervezésében megvalósuló tudományos esemény díszvendége idén Bruce Beutler Nobel-díjas amerikai immunológus és genetikus volt, aki a program keretében a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba is ellátogatott.A köznevelési intézmény, ahol korszerű szaklaboratórium áll a tudományos diákkutatások szolgálatában, méltán lehet büszke a kiemelkedő biológiaoktatására, melyet számos hazai és nemzetközi versenyeredmény is igazol. Az orvosbiológiai kutatásokhoz kapcsolódó képzési bázisintézményként működő gimnázium TERMOSZ néven ismert laboratóriuma kiváló lehetőségeket biztosít arra, hogy mind a Radnóti, mind a régió iskolái a legkorszerűbb körülmények között végezhessenek kísérleteket és kutatásokat.

A Nobel-díjas vendég ellátogatott a laboratórium egyik gyakorlati órájára is, ahol radnótis diákokkal beszélgetett. Az iskola emlékkönyvébe az alábbi üzenetet írta:

Bruce Beutler Radnótiba tett megtisztelő látogatását számos Nobel-díjas tudós előzte meg az elmúlt években. Járt már az iskolában többek között Andrew V. Schally, Bert Sakmann, Erwin Neher, Aaron Ciechanover és Kurt Wüthrich is.

 

háromnapos szegedi rendezvényen átadták a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány elismerését, Az Év Diákja 2023díjat, melyet idén  Szalay Tamás, a Radnóti 12.B osztályos tanulója (felkészítő tanára: Bán Sándor) vehetett át.

 

Az ifjú tudósjelölt a hivatalos program során „Újrahasznosítható reagens-rendszer mikroRNS-ek detektálására” címmel előadást is tartott a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában rendezett plenáris ülésen.

 

Az elismeréshez szívből gratulálunk!

Menü

Navigáció