„Ne hagyd, hogy a csend szóljon helyetted: szólalj fel a bántalmazás ellen!”

Publikálva: 2024. március 25.

A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 8.b osztályos tanulója, Kövesi Boglárka írta azt a szlogent, amely nyert az „Állj ki a bullying ellen!” elnevezésű iskolai témahét pályázatán. A programsorozat megszervezésével az intézmény deklarálni kívánta: mindannyian tehetünk valamit a bántalmazás ellen.

Felmérések igazolják, hogy a tizenévesek különösen nagy százaléka legalább egyszer megtapasztalta az iskolai bántalmazás valamely formáját, és sokukat rendszeresen ér fizikai, lelki vagy verbális erőszak.

A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola hisz abban, hogy mindannyian tehetünk valamit a jelenség ellen, ezért a tanév második félévében megszervezte az „Állj ki a bullying ellen!” témahetet.

A programok lehetőséget biztosítottak arra, hogy beszélgessenek a gyerekek a bántalmazás iskolai megjelenéséről, fajtáiról, illetve arról, mit tehetnek, ha áldozatként vagy szemtanúként érintetté válnak. Fontos üzenetként fogalmazódott meg, hogy a bullying megállítása a közösség közös feladata, amiért mindenki tehet valamit.

Márciusban „Fehér Pólós Napot” tartottak. Mindenkit arra kértek, hogy viseljen az iskolában fehér pólót, felsőt. Ezzel is azt üzenték, hogy együttesen állnak ki az iskolai zaklatás ellen.

Pályázatot is hirdetettek a vállalkozó kedvű tanulóknak egy olyan mottó, szlogen megírására, amely kifejezi, hogy ebben az iskolában elutasítják az erőszakot, kiállnak egymásért és megvédik azt, aki áldozattá vált.

A szlogenírás nyertese Kövesi Boglárka 8.b osztályos tanuló lett, oklevelet kaptak még Bóna Viktória és Gémes Emma 5.b osztályos tanulók.

„Fantasztikus érzés volt látni és megtapasztalni a diákok aktivitását és lelkesedését – a DÖK közreműködését, a pályázaton indulók által benyújtott ötleteket, a sok fehér pólót –, ami bizonyítja, hogy közösségünk tagjai szeretnének és tudnak is tenni a közös cél érdekében.” – olvasható az iskola honlapján.

Szolgáljon hát mindenki számára követendő példaként a nyertes szlogen: „Ne hagyd, hogy a csend szóljon helyetted: szólalj fel a bántalmazás ellen!”

Menü

Navigáció