Mozgásban a Bárczi

Publikálva: 2023. április 24.

A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI gyógypedagógusai az elmúlt időszakban több rendezvényen is igazolták: a sport, a mozgás népszerűsítése kiemelt területe az intézmény nevelő-oktató és közösségformáló munkájának. Márciusban a sajátos nevelési igényű diákok sportlehetőségeit elemző konferencián vettek részt, áprilisban pedig két alkalommal is a futás volt a fő attrakció.

Mondhatni, hogy a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI folyamatos mozgásban van, hiszen pedagógusai az elmúlt időszakban több alkalommal is igazolták: a sport központi téma a gyógypedagógia terén is.

 

Márciusban a „Lehetőségek a sportban – Fogyatékosság és sport” című konferencián képviseltette magát az intézmény. Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete szervezésében és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), illetve a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, EGYMI közreműködésével megvalósuló budapesti konferencia célja a sajátos nevelési igényű diákok sportlehetőségeivel kapcsolatos tevékenységek, eredmények, jó gyakorlatok megosztása volt. A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI-t Mucsiné Erdei Mónika igazgató, Kacsari Zsolt szakmai munkaközösség-vezető és Erdeiné Domonkos Anikó gyógypedagógus, edző képviselte. Előadó Erdeiné Domonkos Anikó volt, aki a szegedi atlétikaműhelyt mutatta be az élsport és sajátos nevelési igény metszetében.

 

Áprilisban két alkalommal is a futás került a figyelem középpontjába.

 

Az Autizmus Világnapja alkalmából az intézmény csatlakozott a „Ragyogj kéken!” elnevezésű kampányhoz, melynek célja, hogy minél többen megértsék és elfogadják az autizmussal élőket. A program keretében 402 méteres futást szerveztek Szegeden a Zápor-tó köré. A kijelölt táv a dátumra, azaz 4. hó 02. napjára utalt, a tó ragyogása pedig a kampány címében is említett kék színre.

Az esemény nagy sikert aratott! Több szülő is felvette az edzőcipőt, így igazi fesztiválhangulata lett a programnak.

Az utat egyébként kék lufik és kék ruhás segítők jelölték, a célban kék zászlót lengettek. Minden befutó egy kék szívecskét megformáló „Bárczi-érmet” kapott. Kísérőprogramként az osztályok közösen kék zászlót készítettek, kék krétával rajzoltak az aszfaltra, és a már hagyománynak számító közös, kék pólós fényképek is elkészültek.

 

Az intézmény legutóbbi „futós” programja az április 16-án megrendezett V. Szeged Maraton volt. A Bárczi nyolc gyógypedagógusa nevezett be a versenyre.  Az induló csapat összetétele korban és edzettségben vegyes volt, de ez sem jelentett akadályt a 42 kilométeres táv teljesítésében.

A közös futás - a példamutatás mellett - egyben kiváló csapatépítő programot is jelentett a pedagógusoknak.

A „Bárczi RUNdom Team” nevet viselő csapat nem is számított rá, hogy helyezést ér el. Nagy meglepetést okozott hát számukra, hogy felállhattak a dobogóra. A futóversenyen a váltó versenyszámot a csapat 4 óra 41 perc alatt teljesítette, és kategóriájában a 3. helyen ért célba. A csapat tagjai, Földesiné Elekes Ágnes, Kacsari Zsolt, Köböl Erika, Nagyné Nyári Orsolya, Retkes Edit, Szatmári Ágnes, Törökné Csutora Mónika, Zádori Orsolya gyógypedagógusok, ezúttal is hűek voltak önmagukhoz, hiszen az utolsó szakaszon Zselykét, egy halmozottan sérült kislányt is bevettek a csapatba, babakocsiját tolva közösen futottak be vele a célba, óriási örömöt szerezve ezzel neki és szüleinek.

Valójában Zselyke mosolya volt számukra a legnagyobb ajándék!

Menü

Navigáció