„Mandulaszemben a világ…”

Publikálva: 2024. április 2.

Így kezdődik Ráczné Kovács Leila gyógypedagógus verse, amelyet a Down-szindrómás gyermekekről írt. A köszöntőként elhangzó költemény csak kezdete volt annak az intézményi programkavalkádnak, amely a Down-szindróma világnapjához kapcsolódott a Szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI, Óvoda és Általános Iskolában.

A Szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI, Óvoda és Általános Iskola 2024. március 21-én, a Down-szindróma világnapján figyelemfelhívó programok szervezésével ösztönzött mindenkit a másság elfogadására. Szolidaritásuk jeleként idén is felemás zoknit húztak, ily módon is deklarálták a társadalmi sokszínűség szépségét, az egymásra való odafigyelés fontosságát.

Reggel közös megemlékezést tartottak az intézménybe járó óvodások, iskolások és pedagógusaik részvételével. Jelen voltak a Down-szindrómás gyermekek szülei, családtagjai, sőt gyógypedagógus-hallgatók is. A rendezvényt Mucsiné Erdei Mónika főigazgató asszony nyitotta meg, majd Ráczné Kovács Leila gyógypedagógus adta elő saját versét.

Ezt követően Down-szindrómás óvodásuk, Hanna megható történetét elevenítették fel egy videófelvétel segítségével, melyet - a szülők közreműködésével és beleegyezésével - Szabadosné Kotogány Erika gyógypedagógus készített a tavalyi megemlékezés alkalmából. A film célja bemutatni, hogy mindenki fontos tagja a társadalomnak, és a sokszínűség érték.   

A programot Down-szindrómás tanítványok és pedagógusaik örömtánca tette feledhetetlenné.

Az élménynap a Somogyi-könyvtárban folytatódott, ahol néhány gyermek izgalmas könyvtári foglalkozáson vehetett részt.

Az bizonyos, hogy a rendezvény üzenete túlnőtt az iskola falain.

Egységes gyógypedagógiai módszertani intézményként kiemelten fontosnak tartjuk a társadalmi érzékenyítést és szemléletformálást. Ezért igyekeztünk minél több emberhez eljuttatni üzenetünket a Down Világnapon. Ennek érdekében egy Facebook-eseményt hoztunk létre, amellyel invitáltunk mindenkit a felemás zoknis kihívásunkra, valamint egy Padlet- felületen gyűjtöttük a nap során készült felemás zoknis fotókat.” – mondta Szabadosné Kotogány Erika, az intézmény munkaközösség-vezetője, a program felelőse.

 

Fotón: Felemás zokniban az iskola kis nebulója a kedvenc pedagógiai „szakértővel”, Soma kutyával

 

„2024. március 21-én bebizonyosodott, hogy sok jó ember él környezetünkben, akik elfogadással, szeretettel fordulnak a mássággal küzdő gyermekek felé. Kezdeményezésünkhöz számtalan intézmény, szervezet és magánember is csatlakozott. Online felületünkre a nap folyamán sorra érkeztek a szívmelengető fényképek és üzenetek. A nap végére elérte a 100-at a feltöltött felemás zoknis fotók száma. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ennek az összefogásnak mi voltunk a kezdeményezői, és rendkívüli érzés volt megtapasztalni, mennyi jóérzésű ember él környezetünkben, csak meg kell szólítani őket.” – hangsúlyozta munkaközösség-vezető asszony.

Történetük március 23-án folytatódott. Az intézmény négy Down-szindrómás nebulója, valamint családjaik, pedagógusaik – a Down Alapítvány Down Dada Szolgálatának köszönhetően - részt vehettek az OTP Bank-PICK Szeged - Csurgói KK NB I-es férfi kézilabda bajnoki mérkőzésen a PICK Arénában. A szegedi kézilabdacsapat ezt a meccset a Down-szindróma világnapjának szentelve felemás zokniban játszotta. A sporteseményen a Bárczi csapata bebizonyította, hogy szurkolásban sem utolsó.

 „Mandulaszemben a világ…” Ez a világ pedig a sok-sok érdekes programnak, a törődő odafigyelésnek köszönhetően örömmel és élményekkel telt meg.

Menü

Navigáció