Lélektől lélekig – beszélgetés emberségről, segítségnyújtásról, áldozatos munkáról

Publikálva: 2023. március 28.

Kókai Gyula, a Rókusi Általános Iskola nyugalmazott igazgatója az intézmény 8. osztályos diákjai körében Tátrai Jánossal, a HUNOR mentőcsapat parancsnokhelyettesével, az iskola volt diákjával beszélgetett. Személyes hangvételű beszámolót hallhattak a jelenlévők a törökországi földrengésről, a mentési munkálatokról, felkavaró érzésekről, segítségnyújtásról, emberségről.

A Rókusi Általános Iskolát 33 éven át vezető Kókai Gyula, felkérte az iskola volt diákját, Tátrai Jánost, a HUNOR mentőcsapat parancsnokhelyettesét, hogy a nyolcadikosoknak tartson egy személyes beszámolót a törökországi mentésről, a HUNOR mentőcsapat tevékenységéről.

 

Tátrai János tűzoltó alezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik vezetője, polgári védelmi főfelügyelője megalakulása óta tagja a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetnek, annak parancsnokhelyettese.

 

A nemrégiben megvalósuló programon egykori igazgató találkozott egykori tanítványával. Beszélgetésüket érdeklődő diákok hallgatták.

 

Az emlékek, iskolai évek felelevenítése után fotókkal illusztrált, felkavaró beszámoló következett a törökországi mentésről, a HUNOR mentőcsapat tevékenységéről. A csapat kemény munkával, hősies mentéssel 17 ember, köztük 3 gyermek életét mentette meg a romok alól.

 

Nagyon sok érdekes dolgot tudtunk meg a mentés körülményeiről, a mentőcsapat felszereléséről, napirendjéről. Elképesztő volt hallgatni, hogy mennyire nehéz nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is megbirkózni a borzasztó körülményekkel, a pusztítás okozta károkkal, a túlélők mentésével.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Tátrai János alezredes, volt rókusis diák mesélt nekünk a mentőcsapat áldozatos munkájáról, a mentés kulisszatitkairól.” – nyilatkozták a diákok az előadás kapcsán.

 

Az iskola tanulói hálásak azért, hogy Tátrai János személyében egy kiváló embert ismerhettek meg, aki tiszteletre méltó munkája révén örök megbecsülést érdemel, és aki saját példáján keresztül is megerősítette őket abban, hogy jó helyen vannak, a Rókusi Általános Iskola jól felkészíti őket az életre.

 

A volt rókusis diák, a hős életmentő két iskolai kiadványt kapott emlékül egykori alma materétől.Fotón: Egykori iskolaigazgató (Kókai Gyula) és egykori tanítvány (Tátrai János) találkozása a Rókusi Általános Iskolában

Menü

Navigáció