Kínai Nyelv Napja – szakemberek tapasztalatcseréje a kínai nyelvoktatásról

Publikálva: 2023. április 17.

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola, valamint a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete 2023. április 5-én közösen rendezte meg a „Kínai Nyelv Napja” című konferenciát, ahol a szakemberek a kínai kultúra és nyelvoktatás hazai és nemzetközi tendenciáit elemezték.

A Konfuciusz Tanteremként működő Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola, valamint a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete  volt a szervezője annak a tanácskozásnak, ahol a kínai nyelvoktatásról cseréltek tapasztalatokat a szakemberek.

 

2023. április 5-én 10 órakor kezdődött a Kínai Nyelv Napja című konferencia, melynek délelőttjén előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, délután pedig angol és magyar nyelvű online szekcióüléseken beszélgettek a témáról.

 

Az eseménynek az Ágota Kulturális és Közösségi Centrum adott otthont, de volt olyan résztvevő is, aki egyenesen Sanghajból, online módon kapcsolódott a programhoz.

 

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese nyitóbeszédében elmondta, hogy az egyetem a nemzetközi kapcsolatok szélesítésére és erősítésére törekszik, melynek fontos területe a kínai nyelv és kultúra népszerűsítése, illetve az oktatás megszervezése az SZTE Konfuciusz Intézet révén.

 

A Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége levélben köszöntötte a rendezvényt. A gratulációt Wang Rui, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója olvasta fel kínai nyelven Sanghajból, míg magyar nyelven Zoltai Alexandra, az SZTE Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója tolmácsolta a helyszínen.Zoltai Alexandra a szakmai program egyik előadója is volt. A konferencián előadást tartott továbbá Erdélyi Zsuzsanna, a budapesti Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Dr. Horváth Levente, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ igazgatója, volt sanghaji főkonzul, aki ezúttal is Sanghajból jelentkezett online, valamint Ipolyi Éva kínai tolmács és fordító, a Magyar-Kínai Baráti Társaság alelnöke.

 

A program keretében tanórák megtekintésére is volt lehetőség. Az előzetes felvételek a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskolájának 2. és 5. osztályaiban készültek, illetve a gimnáziumi székhelyintézmény 9. osztályos tanóráját láthatták az érdeklődők.

 

A témáról angol és magyar nyelvű online szekcióüléseken beszélgethettek a résztvevők.

 

A neves eseményt dr. Gera Tibor, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola igazgatója zárta le.

Menü

Navigáció