„Hiszek az állatvédelem-pedagógiában!”

Publikálva: 2023. október 26.

Ezzel a gondolattal szervezett az elmúlt időszakban izgalmas állatvédelemi programokat a Szegedi Városi Kollégium Janikovszky Éva Tagintézménye. Vallják: „A jövő állatbarátai a mai osztálytermekben nőnek fel.”

A Szegedi Városi Kollégium Janikovszky Éva Tagintézménye az elmúlt tanévben óriási sikerrel koordinálta és valósította meg a Tiszához ezer szállal kötődő szegedi intézmény nagyszabású környezetismereti és környezetvédelmi projektjét, a Tisza-projektet.

A gondolatmenet folytatódik, a környezetvédelem ebben a tanévben is kiemelt téma lesz a kollégisták táborában.

„Intézményünk fontosnak tarja a diákok környezet iránti érzékenységének fejlesztését, legyen az természeti vagy épített környezet.” – mondta Dr. Tóthné Facskó Zsuzsánna tagintézmény-vezető.

Az idei első programelemek megvalósítása során az állatok megismerése és védelme volt az egyik kiemelt téma. A Szegedi Városi Kollégium tagintézményeinek diákjai a Holt-Maros élővilágával ismerkedhettek meg egy általuk megálmodott tanösvény segítségével. Gyönyörű tájon mozoghattak, vetélkedtek egy kicsit, mindeközben érdekességeket tudhattak meg az állatokról, növényekről.

Az állatvédelem más programon is központi szerepet kapott. Az intézmény csoportfoglalkozásokon arra ösztönözte a diákokat, hogy gondolják át, mit köszönhetnek az állatoknak. Kreatív diákmunkák születtek: a mentőkutyákról például képregény készült, a földigiliszták hasznos tevékenységéről képes összefoglaló látott napvilágot, a beporzók védelmében plakátot rajzoltak a gyerekek, akik egyebek között a bionika fogalmát is megismerték. Példákat láthattak arra, hogy az élő természetben, így az állatoknál is fellelhető megoldásokat, hogyan lesi el az ember, és ülteti át saját gyakorlatába.

Kiselőadásokat is tartottak arról, hogy mi mit tehetünk például a gilisztákért, a beporzó rovarokért, a kóbor cicákért, kutyákért és a veszélyeztetett fajokért.

Az Állatok Világnapján egy mosolygó mancsot formáztak meg a diákok, ezzel is érzékeltetve az állatok védelmének fontosságát.

 

 

Igazuk van. A jövő állatbarátai ott ülnek a jelenlegi osztálytermekben!

Menü

Navigáció