Fogom. Értékelem. Közvetítem.

Publikálva: 2022. december 5.

Ezen szavak kezdőbetűi alkotják a Szegedi Fekete István Általános Iskola legújabb kezdeményezésének elnevezését. A „F.É.K.” az elfogadást, az egymásra való odafigyelést állítja a figyelem középpontjába. A projekt egyik nagyszabású programja a november 24-én megrendezett jótékonysági est volt.

A Szegedi Fekete István Általános Iskola közismerten a mozgássérült tanulók integrált oktatásának bázisintézménye. Mindig is nagy hangsúlyt fektetett a másság elfogadtatására. Az esélyegyenlőség megteremtésére irányuló intézményi törekvések egyik szép és nagyon is új keletű példája a „F.É.K.” elnevezésű projekt elindítása, melynek keretében november 24-én jótékonysági estet szerveztek.


„Véleményem szerint ez a téma minden ember számára aktuális, hiszen nap mint nap szembesülhetünk a mássággal és az ezzel kapcsolatos sztereotípiákkal; a küzdelemmel, melyet az érintett emberek élnek meg a mindennapjaikban. Iskolánk feladata, hogy tanulóink és családjaik körében elültessük az egymás iránti elfogadás, tisztelet alapértékeit, és erre a gyermekek látásmódján keresztül felhívjuk a szegediek vagy akár az egész ország figyelmét. Ebben találkozott a gondolatunk a „Nem adom fel” Alapítvány képviselőjével, Papp Szabolccsal, és megálmodtuk közösen a mai estét.” – mondta Sáriné Vetró Zsuzsanna intézményvezető az est megnyitóján.

A „Nem adom fel” Alapítvány Béketurnéja ezen a napon indult el, melynek során 1000 origami darumadarat osztanak szét az ország több pontján. A jótékonysági esten a Szegedi Fekete István Általános Iskola tanulócsoportjai 10-10 darumadarat kaptak a béke, a tolerancia, az elfogadás és a szeretet szimbólumaként. Ezt követően az osztályok bemutathatták a témához kapcsolódó saját projektjüket.

Intézményvezető asszony így számolt be az eseményekről:

„Láthattunk kisfilmet, melyben különböző szituációkat mutattak be a gyerekek az osztályuk életéből. Mottójuk a „Te látod a különbséget?” kérdés volt... A hetedikesek „Gesztus-darabok” című előadása élőben ábrázolta azokat a helyzeteket, melyekben az emberek tenni és segíteni tudnak a nehézséggel küzdő embertársaikon.  Igazi feltalálókat is köszönthettek a nézők, hiszen a harmadik osztályosok két saját találmányt mutattak be a közönségnek, amelyek kerekesszékes osztálytársuk iskolai életét könnyítik meg a jövőben. A negyedikesek új társasjátékot álmodtak meg „Activity akadályok nélkül” címmel. A legkisebbek rajzokkal készültek, melyeken azokat a helyzeteket ábrázolták, mikor együtt játszanak, tanulnak mozgássérült társaikkal. Az érzelmeket nagyon nehéz képi formában megjeleníteni, nekik azonban mégis sikerült, hiszen a rajzokból árad a kedvesség, a szeretet, az elfogadás.”

Az érzések megelevenedtek, és bizonyos, hogy mindenki szívéig elértek.

Ezt adta nekünk a „F.É.K.” projekt.” - zárta gondolatait intézményvezető asszony.

Fotón: A rendezvényre invitáló plakát

Menü

Navigáció