„Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel”

Publikálva: 2021. július 1.

A Szegedi Gregor József Általános Iskola DÖKO Híradója II. helyezést hozott az intézménynek a „Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel” című pályázaton. A díjátadó ünnepséget az esztergomi Duna Múzeumban tartották júniusban.

A „Gondolkozz el rajta, beszélj róla, tegyél érte!” szlogennel 2020-ban meghirdetett fotó-, plakát- és filmpályázat hátterében a 2015-ös ENSZ-csúcstalálkozó áll. New Yorkban a világ vezetői elkötelezték magukat amellett, hogy megküzdenek a klímaváltozással és egyebek között véget vetnek a szegénységnek. A 2030-ig tartó fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál a bolygó egészének.

Az ENSZ fejlődési keretrendszerének („Világunk átalakítása”) gerincét 17 fenntartható fejlődési cél (Sustainable Development Goals - röviden SDGs) és 169 részcél alkotja.

 

A pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek hangsúlyozzák ezeknek a céloknak a fontosságát, és felhívják a figyelmet a velük kapcsolatos teendőkre.

 

A Szegedi Gregor József Általános Iskola a szemléletformálásban mindig is élen járt. Elkötelezetten hiszi, hogy kellő odafigyeléssel, összefogással, követendő jó példák bemutatásával meg lehet változtatni és óvni a világot.

 

Az „Ökoiskola” címmel rendelkező és a Virtuális Erőmű Program keretében „Energiatudatos Iskola” címet több alkalommal is elnyerő intézmény ezúttal kisfilm készítésében tette próbára magát. Kreativitásuk sikert hozott, a DÖKO Híradóval II. helyezést értek el a versenyen.

 

A DÖKO TV megszületésének előzménye az iskolai diákönkormányzat és az ÖKO munkacsoport összefogása volt, melynek eredménye egy közös munkaterv, a mindenki által csak DÖKO tervként emlegetett környezetvédelmi program lett. A természeti értékek, valamint egészségünk megőrzését célzó projekt megvalósításáról, eredményeiről, ötletek bemutatásáról pedig elkészült a díjnyertes kisfilm.

Szereplők: Horváth Tamás, Deim Hanna, Gombos Dorka, Bihari Áron, Szvorény Szófia, Ambrus Anna, Zoltai Laura Panna, Csányi Viktória, Mateas Isabelle, Szabó Ábel, Bálint Bence, Tamás Levente.

 

A díjátadó ünnepségnek az esztergomi Duna Múzeum adott otthont ez év júniusában.

 

Gratulálunk!

Menü

Navigáció