„Ezt a földet választottam Ezt a napot úgy akartam”

Publikálva: 2024. március 21.

Az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közössége és Bordány lakói e gondolatok jegyében emlékeztek meg együtt az 1848-49-es szabadságharc eseményeiről. Hazafias érzések töltötték be a rendezvénynek helyet adó Faluházat, ahol település és iskolája közösen hajtott főt nemzeti ünnepünk és nagyjai előtt.

Ünnepeinknek értéke van. Évek óta hagyomány, hogy Bordány nagyközség vezetése és az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola együtt ünnepel. A kölcsönös jó kapcsolat jegyében nagy örömünkre szolgál, hogy az Önkormányzat rendszeresen az iskola rendelkezésére bocsátja a Faluházat az ünnepi műsorainkhoz, a műsor előtti próbákhoz. Ez most is így volt.” – mondta Koczkás Ágnes iskolaigazgató, aki meghatottan mesélt tovább az ünnepségről.

„Március 14-én az iskola pedagógusai és tanulói, valamint a meghívott vendégek teljesen megtöltötték nagyközségünk Faluházának rendezvénytermét, hogy együtt ünnepelhessük meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, hőseit…  

Hazafias érzések, múltunk, jelenük értékeinek megőrzése a jövő generációk számára, az együtt gondolkodás áthatotta az egész műsort.”

 

 

Az ünnepségen, melyet a három szín, a piros, a fehér és a zöld összhangja uralt, felcsendült a Himnusz, majd Vivaldi zenéje segítette a jeles alkalomra történő ráhangolódást. A műsorban többek között megemlékeztek Petőfiről, elhangzottak a költő híres versei, és elénekelték a Nemzeti dalt is.

 

 

A szabadságharc is megjelent a színpadon. A harcmezőn folyó véres küzdelmet a fiúk kardcsatája szemléltette.

 

 

Az előadás végén - mintegy keretet adva az ünnepségnek - a 6. osztály elszavalta Kölcsey Ferenc Himnuszát.

A műsort követően Koczkás Ágnes igazgatónő ünnepi köszöntője következett. Gondolatébresztő beszédének középponjában a rabság, a szabadság értelmezése, értékek, hazafias érzések, múlt, jelen és jövő kapcsolata állt.

Az ünnepi megemlékezés a Faluház előtt álló Petőfi-szobornál folytatódott, ahol Tanács Gábor polgármester, Kiss-Patik Péter alpolgármester és dr. Fodor Ákos jegyző Bordány Önkormányzata nevében helyeztek el koszorút. Az iskolát e jeles eseményen Koczkás Ágnes igazgató asszony, Kálmán László igazgatóhelyettes, valamint az iskola tanulói nevében a Diákönkormányzat tagjai képviselték. Jelen volt a településen működő Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat két képviselője is, akik az emlékezés virágait helyezték el a szobornál.

„A koszorúzás alatt a 2. osztályos tanulók katonadalokat énekeltek tanítónőjük furulyakíséretében. Majd végül iskolánk tanulói saját készítésű zászlókkal, kokárdákkal, virágokkal díszítették a szobor talapzatát.

Szeretnénk megtartani még nagyon sokáig azt a hagyományt, hogy az ünnepeket a település lakosságával közösen megéljük. Mindez egy nagy családdá kovácsol össze bennünket, és erősíti nagyközségünk megtartó erejét.” – zárta gondolatait igazgató asszony.

 

Menü

Navigáció