Erre koccintsunk!

Publikálva: 2023. április 3.

A Víz világnapja egyike azon emléknapoknak, amelyekről szinte minden köznevelési intézményben szó esik. A megemlékezések a Föld természeti kincseinek, köztük a vízkészleteknek a megóvására hívják fel a figyelmet. Ezek a fenntarthatóságra épülő, különböző környezetvédelmi projektek is igazolják: az intézmények mindent megtesznek diákjaik szemléletformálásának érdekében.

Mindenki másképp csinálja. Egyesek előadásokat, célzott foglalkozásokat tartanak, mások versenyeket vagy éppen kiállításokat szerveznek. Íme, három példa a megvalósításra.

Az Algyői Fehér Ignác Általános IskolaA Víz világnapjától a Föld napjáig” címmel hirdette meg 2023. március 22-től április 22-ig tartó környezetvédelmi projektjét. A hónap minden hetére jut feladat bőven. A programsorozat a víz témakörének feldolgozásával indult, amikor is az örökös ökoiskola címmel rendelkező intézmény osztályai gyönyörű dekorációkkal varázsolták vízparttá az iskola auláját.


A Szegedi Városi Kollégium Janikovszky Éva Tagintézménye többféleképen is körbejárta a víz kérdését, amely mint pusztító és mint éltető erő is megjelent a témafeldolgozás során. Dr. Tóthné Facskó Zsuzsánna tagintézmény-vezető így írt az eseményekről:

 

Márciusban megünnepeltük a szegedi nagyárvíz 144. évfordulóját és a Víz világnapját…

 

Az 1879-es árvízről Ifj. Tóth István, a Móra Ferenc Múzeum történésze tartott pergő, sokrétű előadást kollégiumunkban elsősorban az érdekességekre koncentrálva. A Szegedi Városi Kollégium öt tagintézményének diákjai az elhangzottak alapján egy tesztlapot töltöttek ki az előadás közben.  Sok szegedi épület árvíz előtti képét összehasonlíthatták a mai állapotával, és megismerhették a mai városkép kialakulásának okait.

 

Az elmúlt nyáron is tapasztaltuk, hogy a kora tavasszal belvíz sújtotta területek nyáron aszállyal küszködtek. A Víz világnapja alkalmából a fokgazdálkodással foglalkoztunk, melynek részleges visszaállítása megoldás lehet erre a problémára. A diákok ezúttal makettet készítettek erről…

Az is célunk volt ezzel a programmal, hogy a diákok megértsék, ennek a gazdálkodási módnak a hasznosságát és fenntarthatóságát, valamint azt, hogy akár mai problémák megoldásakor is érdemes gyökereinkhez, a népi hagyományhoz visszanyúlnunk, ha olyan világot szeretnénk magunknak, amely a természettel együttműködve – és nem azt kizsigerelve, tönkretéve - próbál megélhetést nyújtani az embereknek.”A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Weöres Sándor Általános Iskolája szabadtéri mobil kiállítást rendezett az intézmény előtt, a téren pompázó díszkút szomszédságában. A megnyitó alkalmával, amely eseményen az alsó tagozatos kisdiákok mindegyike megjelent, elhangzott több fontos információ is a vízről. Leszögezték, számukra fontos feladat vizeink tisztaságának megóvása, és megegyeztek abban is, hogy a szomjas ember számára a legüdítőbb ital a friss, tiszta víz.

 

Erre koccintottak is, természetesen egy pohár vízzel!Menü

Navigáció