Emléktáblát avattak a Kossuth Iskolában

Publikálva: 2023. március 17.

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskolájában - a színvonalas március 15-ei ünnepi műsort követően - felavatták a névadó emléktábláját. A Tóth Csabáné művésztanár által készített dombormű az iskola aulájában foglalhatta el méltó helyét.

"A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.” – Kossuth Lajos szavaival kezdte az ünnepi eseményekről szóló beszámolóját Bartókné Gyöngyösi Andrea tagintézmény-vezető, aki kitért arra is, hogy a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola minden tanévben kiemelt figyelmet szentel a jeles napok méltó, színvonalas megünneplésére.

 

Ez a figyelem érezhető volt az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról való megemlékezés során is, melynek ünnepi műsorát Bondárné Tóth Villő tanárnő szervezte a hatodik évfolyamos diákok főszereplésével. Közreműködött az iskola énekkara és Cservákné Molnár Eszter tanárnő.

 

A megemlékezést a névadó emléktáblájának felavatása követte.

 

Az emléktáblát az alkotó, Tóth Csabáné művésztanár, valamint a tagintézmény vezetője leplezte le, aki így számol be az eseményekről:

 

„Szívünk fölé kitűzött kokárdával emlékezhettünk arra is, hogy 1989-ben ezen a napon vette fel iskolánk Kossuth Lajos nevét. Az ő életpályája, munkássága, tisztes példaként szolgálhat a mai ifjúság számára, hiszen Kossuth gondolatai, mondanivalója nem csupán a XIX. században, de ma is kiemelkedő jelentőséggel bír tanulóink haza iránti szeretetének nevelésében.

 

A jeles alkalomból a Tóth Csabáné művésztanár által készített, Kossuth Lajost ábrázoló dombormű most foglalta el méltó helyét az iskola aulájában.

 

A táblaavatás előtt a közönség meghallgatta Kossuth életrajzát és az alkotó művész gondolatait. Díszőrséget a Majsai Kiskun Huszárbandérium tagjai álltak, akik a koszorúzásban is közreműködtek.”Kossuth Lajos emléke előtt tisztelegve a koszorún szalagot helyezett el: a dombormű alkotója, a Szegedi Tankerületi Központ, a Kossuth Lajos Általános Iskola Szülői Munkaközössége, a Szőregi Kossuth Magánalapítvány, a Péterné Aranka Alapítvány és a Kossuth Lajos Általános Iskola. 

Menü

Navigáció