„Elhozta nekünk Edit nővér ismét a Fülöp-szigeteki gyerekek mosolyát.”

Publikálva: 2023. november 2.

A bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a tanév első hónapjainak egyik legkülönlegesebb eseményeként tarthatja számon egykori tanítványa, Fábián Edit látogatását, aki 25 éve dolgozik a Fülöp-szigeteken missziós nővérként. Edit nővér sokat mesélt a nehéz körülmények között élő gyerekekről.

„Két éve már, hogy utoljára nálunk járt Fábián Edit. Edit iskolánk régi tanítványa, aki 25 éve a Fülöp-szigeteken dolgozik missziós nővérként. A nővérek nehéz sorsú gyerekekkel foglalkoznak, akiket szó szerint az utcáról fogadnak be, és segítik, tanítják őket, hogy felnőttként majd megállják helyüket a világban. Mindig mosolyogva mesél munkájáról, mi pedig szívesen hallgatjuk szívhez szóló történeteit. Ezért különösen örültünk annak, hogy a tanév kezdetén két napot is iskolánkban töltött. Mesélt a Fülöp-szigeteki munkájáról, hozott magával videókat és fényképeket is, majd az előadást követően az osztályokkal beszélgetett.” – olvasható az eseményről szóló iskolai híradásban.

A találkozáson szó esett anyanyelvünk ápolásának fontosságáról is, sőt megtudhatták a gyerekek, hogy a Fülöp-szigeteken Edit nővér hogyan teremtett hagyományt a magyar kolbász készítéséből. Mindenki érdeklődéssel hallgatta a földrajzi ismeretekben is bővelkedő előadást, mely sok-sok érdekes információval szolgált. Beszélgettek például arról, milyen munkalehetőségei vannak a fiataloknak Manilában, milyen nehéz körülmények között élnek egyes családok, hogy a jótékonysági vásárral gyűjtött adományokból miként lesz karácsonyi ajándék, élelmiszercsomag vagy ruhanemű.

A vendéglátó iskola tanulóinak véleménye arról tanúskodik, hogy Edit néni történetei mélyen megérintették őket. Néhány gondolat a hallgatóságtól:

A Fülöp-szigeteket szokták a mosoly országának hívni, mert az ott élő emberek mindig mosolyognak. Bár néha ez nem lehet könnyű! Nagyon sok gyerek szeretne iskolába járni, de inkább otthon maradnak, és segítenek eltartani a családot, sokszor vállalva az életveszélyes munkákat is.”

„Amikor ilyen szomorú történeteket hallok, mindig hálát adok, hogy én jó családi körülmények között élek, és hogy járhatok iskolába is.”

„Megható volt hallani, hogy a cunami után több mint 900 kilométert utaztak, hogy erejükön felül segítsenek a bajbajutottakon, akiknek egy szempillantás alatt dőlt romba az egész életük.”

Az iskola büszke egykori tanítványára és arra az áldozatos munkára, mely példaként szolgálhat a mai diákság számára. Edit nénit ide mindig visszavárják.

A gyerekeket megérintette Edit nővér missziója. Mindenki tudott hazavinni a szívében egy-egy üzenetet.” – olvasható a látogatásról szóló beszámolóban.

Menü

Navigáció