Az örök téma - Janikovszky Éva hatása Szegeden

Publikálva: 2023. szeptember 5.

Janikovszky Éva munkássága kifogyhatatlan téma a szegedi köznevelési intézményekben. Kollégiumi tagintézmény és idén szeptembertől általános iskola is viseli a nevét. Nyáron pedig a Tisza-parti Általános Iskola diákjai a Szeged Televízió műsorában idézték fel az írónő fiatalkori gondolatait.

A szegedi kötődésű Janikovszky Éva ma is nagy népszerűségnek örvend szülővárosának köznevelési intézményeiben.

 

A Szegedi Városi Kollégium egyik feladatellátási helye már régen Janikovszky Éva Tagintézményként működik, 2023 szeptemberétől pedig a Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola veheti fel a közismert írónő nevét.

 

A nyár sem telt el Janikovszky Éva nevéhez fűződő program nélkül. Még Kucses Évaként 1938 és 1944 között írt naplójából a Szeged Televízió készített életrajzi kisfilmet, melyben a Tisza-parti Általános Iskola tanára, Ceglédi Anna és diákjai idéztek részleteket az írónő Szegeden írt fiatalkori gondolataiból. A felvétel Janikovszky Éva egyik kedvenc gyerekkori helyszínén, a Szegedi Nemzeti Színházban készült.

 

A kisfilmben szereplő diákok: Kovács Zora, Rajhona Márton, Sófi Jázmin Zora, Szücs Sarolta, Toronykőy Luca.

 

Fotón: A Szegedi Nemzeti Színház színpadán a Janikovszky Éva fiatalkori gondolatait felidéző kis csapat (Tisza-parti Általános Iskola)

 

A film az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/662255752489091/

 

Az írónő munkásságához kapcsolódóan a 2023/2024. tanév minden bizonnyal újabb programokat tartogat, kiváltképp elmondható ez a nevet váltó Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészet Iskoláról, mely intézmény a jövőben Szegedi Janikovszky Éva Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolaként folytatja működését.

Menü

Navigáció