Az Arany-láda titka

Publikálva: 2020. március 12.

A Szegedi Arany János Általános Iskolában minden Arany, ami fénylik. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézmény március első hetében tartotta hagyományos Arany-heti rendezvénysorozatát, mely az „aranyos” programelemek teljes arzenáljával tette a megszokottnál is különlegesebbé ezt a pár napot.

A tanév elején útjára indított Arany-ablak című közösségi projekt elérkezett az Arany-hét eseményeihez, mely túl azon, hogy évről évre emléket állít az iskola névadójának, most a 30. jubileumi évet kívánta emlékezetessé varázsolni.

Az intézményben egy teljes hétre diákigazgató vette át az irányítást, és megkezdődött az „aranyos” kalandtúra.

Az alsó tagozatosok azt kutatták, milyen kincseket rejt az Arany-láda. Játékos feladatok segítségével „szabadulhattak ki” az osztálytermekből, majd a tornateremben próbára tehették ügyességüket is. Végül minden osztálynak sikerült megszereznie azt a kulcsot, mely a jutalmat rejtő ládikát nyitotta.

A 7-8. évfolyamosok helyszínelőkké váltak, és az Arany-balladák gyilkossági helyszínein nyomoztak szorgosan.  A feladat nem volt egyszerű, Arany János krimibe illő balladáit kellett az osztály egyik felének megjelenítenie, míg a másik fele a színpadra állított mű alapján, a hátrahagyott nyomokból igazi oknyomozó riporterként próbálta kitalálni, ki volt a tettes.

„Bezzeg az én időmben” címmel múltidéző beszélgetésre invitálták az iskola alapító és jelenlegi igazgatóját, valamint a régi tanítványokat. A találkozó igazán szívmelengetőre sikerült.

Az egykori és a mostani diákok legszebb munkáiból bemutatót rendeztek az iskolában. A „30 év – 30 alkotás” elnevezésű kiállítás megnyitóján Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója mondott köszöntőt.

„Nagy-Britannia 30 éve” hívószóval játékos angol nyelvi vetélkedőre invitálták az 5-7. osztályosokat. A versenyen izgalmas témák és feladatok várták a diákokat. A „királyi család”, „brit ételek”, „Harry Potter” – egyebek között ezekben a témákban kellett a tanulóknak jeleskedniük, tudásukat bizonyítaniuk.

Ezúttal is kitárták az Arany-kaput, és örömmel köszöntötték a társintézmények diákságát: az 1-2. évfolyamosokat a városi szavalóversenyen, a felső tagozatos ifjú költőket, írókat pedig az Irodalmi Kávéházban, ahol idén 5 iskola 21 alkotójának 26 művét értékelhette a zsűri.

A sport rajongói sem maradtak program nélkül. Idén is megrendezték a Rókusi Rugdosóként elhíresült labdarúgó-bajnokságot.

„Aranyosra” sikerület a zárónap is. Az alsósok születésnapi mulatság részesei lehettek, a felsősök pedig időutazókká váltak, és betekintést nyerhettek az Arany Iskola múltjának 30 éves történéseibe.

A hét minden perce izgalmakat tartogatott. Az ünnepi programsorozat azonban még nem ért véget, májusban egy igazi Arany-hangulatú gálaműsor zárja majd a jubileumi évet.


Menü

Navigáció