Általános iskolák egymás között – áprilisi versenykörkép

Publikálva: 2023. május 5.

A Szegedi Tankerületi Központ általános iskolái a legkülönfélébb versenyek megszervezésével igyekeznek segíteni az egészséges versenyszellem kialakulását, a megmérettetések tárházának bővítését. A gyerekek egymás közti vetélkedése a pedagógusok tapasztalatcseréjére is alkalmat teremt, és kiváló lehetőség egy kis kitekintésre, ismerkedésre, barátkozásra, kapcsolatépítésre is.

A Szegedi Tankerületi Központ általános iskoláinak versenyeit felsorolni is nehéz lenne. Túl a házi bajnokságokon, a legkülönfélébb tantárgyakhoz kapcsolódóan szerveznek városi, tankerületi, megyei, területi szintű megmérettetéseket. Ezek igen népszerűek, hiszen a diákok egymás közötti versenyzése alkalmat teremt a pedagógusok tapasztalatcseréjére, ismerkedésre, barátkozásra, kapcsolatépítésre is.

 

A teljesség igénye nélkül csak néhány áprilisi program:

 

A Béke Utcai Általános Iskolában régi hagyomány, hogy ebben a hónapban hirdetik meg a városi szótárversenyt az idegen nyelvet kedvelő diákok számára. Cél, hogy a versenyzők nyelvi és életkori sajátosságainak megfelelően, tudatosan és élményekre alapozott módon sajátítsák el a szótárhasználat fortélyait. 

 

Az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola jelentős szerepet játszott a Tollaslabda Diákolimpia Csongrád-Csanád vármegyei döntője, majd a Békés vármegyei versenyzőkkel kiegészült területi verseny lebonyolításában. A 2023. április 1-jén, illetve 15-én megtartott fordulóknak Bordány adott otthont. Az iskola versenyzői közül 6 fő jutott tovább az országos döntőbe.

 

A Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola három évtizedes hagyományait folytatta a „Hetedhét országon túl…” járási mesemondó és a „Szép beszéd” járási prózamondó verseny megszervezésével. A 2023. április 20-án lebonyolított programokra 25 általános iskolából összesen 80 tanuló jelentkezett.

A Szegedi Arany János Általános Iskola 2023. április 22-én tartotta hagyományos, az iskola névadója előtt is tisztelgő megyei balladamondó versenyét. A rendezvényre Szegedről, Makóról és Kistelek térségéből érkeztek nevezések.

2023. április 27-én ugyancsak megyei szintű vetélkedőt szervezett a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola is. Az alsó tagozatosok számára meghirdetett helyesírási versenyen a vármegye 75 legjobb helyesíró kisdiákja mérte össze tudását: másoltak, tollbamondást írtak és feladatlapot töltöttek ki.

„Forráskút kupa” címmel felsős térségi matematikaversenynek adott otthont 2023. április 25-én az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola forráskúti székhelyintézménye. Ebben az évben 10 település 11 iskolájából több mint 80 matematikában tehetséges tanuló versenyzett egymással. A feladatokat évfolyamonként és évenként változó felosztás szerint mindig más-más település matematika szakos pedagógusai állítják össze.

A versenyek felsorolásának ezzel koránt sincs vége, a lehetőségek számtalan változata áll a versenyzésre fogékony diákság és felkészítő pedagógusaik rendelkezésére. Mindenki megtalálhatja azt a fórumot, ahol tudását, képességeit próbára teheti, és kapcsolatait, ismerősi körét bővítheti.

Menü

Navigáció