„Aktív Iskola lettünk!”

Publikálva: 2023. október 17.

Az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola büszkén számolt be arról, hogy az idei tanévtől csatlakozott a Magyar Diáksport Szövetség „Aktív Iskola” elnevezésű mozgásösztönző programjához.

Aktív Iskola lettünk!” – tudatja mindenkivel az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A programban való részvételről, célokról az alábbi összefoglalót írták:

„A csatlakozással a legfontosabb célunk, hogy olyan környezetet alakítsunk ki a gyerekek számára, amely támogatja a mentális és fizikai fejlődésükhöz és jóllétükhöz szükséges rendszeres mozgást.

A komplex program hátterében azok a kutatási eredmények állnak, melyek szerint a mozgást támogató iskolai környezetben a diákok bizonyíthatóan szívesebben járnak iskolába, könnyebben tanulnak és jobb jegyeket is szereznek, jobb közösséget alkotnak, kezdeményezőbbé válnak az iskolai programokban, továbbá javul magatartásuk, társas kapcsolataik és az iskolai légkör egyaránt.

Az „Aktív Iskola” program keretében ezért számos területen igyekszünk mozgást ösztönző programokat, tevékenységeket megvalósítani, például:

·         hangsúlyt fektetünk a minőségi testnevelésre: a testnevelést tanító pedagógusaink fejlesztésére és a fittségoktatásra;

·         bővítjük a tanórán kívüli diáksportfoglalkozások és -események körét, vagyis a minőségi diáksport lehetőségeket;

·         egészséges életmódot támogató környezetet teremtünk: olyan iskolai környezet kialakítására törekszünk, amely egészséges életmódra ösztönzi a tanulóinkat;

·         ösztönözzük a tanulói bevonódást az iskolai sportaktivitások szervezésébe, lebonyolításába;

·         folyamatos tapasztalatmegosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációt folytatunk iskolán belül, a szülői közösséggel, más „Aktív Iskolákkal”, lehetséges partnerekkel a településen, tehát hangsúlyt fektetünk a partnerségre és a kommunikációra.

Az „Aktív Iskola” program egy teszt tanévet követően idén országszerte 300 általános és középiskolában indult el. Intézményünk a csatlakozással egyrészt egy számos lehetőséggel járó rendszer részévé vált, másrészt pedig egy jól működő közösség tagjává is…

A tanév során megvalósított programjainkért pontokat és minősítéseket gyűjthetünk, amelyekkel a minősítési rendszerben (klubszint, bronz-, ezüst- és aranyszint) az évek során szeretnénk minél magasabb minősítésű „Aktív Iskolává” válni, és minél több, a gyerekek mozgását ösztönző sporteszközt és élményt biztosítani számukra.

Iskolánk mindhárom településén 2023. szeptember 29-én részt vettünk az Európai Diáksport Nap programban, melynek keretében minden tanulónk többféle mozgásformában teljesítette a legalább 120 perces átmozgató programot: futottak 2023 m-t, ugráltak, szökdeltek, fociztak, kerékpároztak! Így jelképesen ezen a napon csatlakoztunk az „Aktív Iskola” elnevezésű mozgásösztönző programhoz is.

Hiszünk benne, hogy „Aktív Iskolaként” tanulóink számára segíteni fogjuk az egészségtudatos, mozgásban gazdag életvezetés kialakítását, és ebben a kollégáinkon kívül mind a szülői közösségünk, mind a település kapcsolódó intézményei is támogatnak majd bennünket.”

Menü

Navigáció