Ahol nem mumus a matematika

Publikálva: 2024. március 20.

Pi-ünnep, pi-feladatok, pi-versek, pi-zene, pi-süti – egyebek között ezzel foglalkoztak március 14-én a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola Weöres Sándor Általános Iskolájában. A π (pi) nemzetközi napját és a matematika végtelenségét ünnepelték.

A Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola Weöres Sándor Általános Iskolájában biztosan szeretik a gyerekek a matematikát. Március 14-én meg is ünnepelték az egyik leghíresebb szám, a π (pi) nemzetközi napját.

Az idén először, hagyományteremtő céllal megrendezett eseményről így számoltak be:

Iskolánkban sok kisdiák kedveli a matematikát, szívesen vesznek részt szakköri foglalkozásokon, indulnak versenyeken. Éppen néhány napja hatalmas ovációval ünnepeltük Tóth Lili 8. osztályos tanulónkat, aki a Zrínyi Ilona Matematikaverseny vármegyei fordulóján 3. helyezést ért el.

A pi-ünnepre való ráhangolódás már a megelőző napokban elkezdődött az iskolában. A gyerekek tablókat, plakátokat, rajzokat készítettek. A felsős osztályok iskolai logikaversenyen mérték össze gondolkodásukat. A pivel kapcsolatos különböző nehézségű feladatlapok készültek, mind az alsós, mind a felsős tanulóknak.”

A cél elsősorban a matematikai tudás elmélyítése volt, de hangsúlyt helyeztek arra is, hogy a magyar nyelvhez, természetismerethez, történelemhez, zenéhez és egyéb művészeti ágakhoz kapcsolódó kompetenciákat is fejlesszék.  

„Az alsóbb évfolyamos gyerekek örömmel színezték a változatos kifestőket, illetve érdeklődően tanulmányozták az iskola aulájában elhelyezett kiállítást. Itt olvashattak érdekességeket erről a számról, megismerhették híres matematikusok életén keresztül a történetét, megfejthettek képrejtvényeket, találós kérdéseket.  A pi-versek többeket is megihlettek, illetve lelkesen ellenőrizték a pi számjegyeit a sorokban. Az iskola aulájában a pi-zongoradarabot is meghallgathatták az érdeklődők.

Több osztály szülői munkaközösségének tagjai pi-süteményekkel támogatták a rendezvényt. A tanulók a helyesen megoldott feladatokat, kifestőket válthatták be ezekre a sütikre.” – olvasható az élménybeszámolóban.

A nagy siker valószínűsíti, hogy hagyományt teremtettek az iskolában, és jövőre sem feledkeznek meg a π-ről.

 

Menü

Navigáció