„ A zokni felemás, de a szeretet egyforma!”

Publikálva: 2023. április 3.

A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény ismét nagyot álmodott, és a Down-szindróma világnapja alkalmából egy nagyszabású programot szervezett. Az online térben is megjelenő eseménysorozat házigazdájaként sokakat sikerült megszólítania és összefogásra ösztönöznie.

A Down-szindróma világnapja alkalmából, március 21-én a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben - mint világszerte sok helyen - felemás zoknit húztak a diákok és pedagógusok annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élők elfogadására, és érzékeltessék: társadalmunk sokszínű, ahol alapérték az esélyegyenlőség.

Az intézmény, melynek óvodájába és iskolájába több Down-szindrómás kisgyermek is jár, ezúttal nem elégedett meg ennyivel. Online térben szólította meg a társintézményeket, érdeklődő szervezeteket, magánembereket, és pillanatok alatt házigazdája lett egy fergeteges szemléletformáló programnak 

Először is Szabadosné Kotogány Erika gyógypedagógus - a szülők hozzájárulásával és közreműködésével - megható videót szerkesztett az intézménybe járó egyik Down-szindrómás kisóvodásról. A videóból bárki megismerheti a kis Hanna történetét. Egy igaz történetet szeretetről, másságról, elfogadásról.

„…Biztosan a Ti környezetetekben, az óvodátokban, iskolátokban, talán a családotokban is él ilyen kisgyerek vagy felnőtt… Az érintett családok boldogsága nagyban múlik a környezetük reakciójától. Fogadjuk el őket, hiszen egy új színt hoznak életünkbe!” – csak néhány kiragadott mondat az intézménytől, amelyekkel Hanna történetét megosztották, és amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy a Down-szindróma nem betegség, hanem állapot. 

A felemás zoknis események azonban itt nem értek véget. Facebook-eseményt és Padlet-felületet hoztak létre, hogy minél több emberhez eljusson kezdeményezésük, és a feltöltött képekből egy sokszínű, közös fotómontázs készüljön.

Legnagyobb örömükre számtalan intézmény, szervezet és magánember csatlakozott hozzájuk. Online felületükre egész nap folyamatosan érkeztek a kreatív, vidám és szívmelengető fényképek a színes, felemás zoknis lábakról, iskolai osztályokról. Még külföldről is kaptak visszajelzést. Egyesek a kutyájuk lábára is zoknit húztak.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület így ír az intézmény nagysikerű kezdeményezéséről:

„Fantasztikus összefogás Szegeden, a Down Világnapon! László Hanna édesanyja így számolt be nekünk: "Örömmel osztom meg, hogy a világnap alkalmából kislányom, Hanna óvodája az elfogadás elősegítése érdekében a szegedi intézményeket összefogásra ösztönözte. A kezdeményezéshez nagyon sokan csatlakoztak. Hálásak vagyunk a Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI intézményvezetőjének, Mucsiné Erdei Mónikának és a vezetőség többi tagjának, a pedagógusoknak, akik elősegítették, hogy a kezdeményezés megvalósuljon."

Köszönjük az összeállítást, csodálatos!”

2023. március 21-én bebizonyosodott, hogy valóban igaz a mondás: „A zokni felemás, de a szeretet egyforma!”

Fotón: A kezdeményezéshez csatlakozó Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola fotómontázsa (részlet a Bárczi EGYMI által létrehozott felületről)

Érdemes rátekinteni a teljes gyűjteményre:

https://padlet.com/igh2barcziszeged/a-zokni-felem-s-de-a-szeretet-egyforma-mylit6t280q22c3s?fbclid=IwAR36SsmxCOEWDlPpoKn27iC629ZjDdi39ecX26fDP9I1lptA7rsLey8LFI4

Menü

Navigáció