A „békeutcás” német nyelvoktatás titkai

Publikálva: 2024. március 1.

A Béke Utcai Általános Iskola ígéri: aki a falai között szeretné a német nyelvet tanulni, nem fog csalódni. Magas színvonal, nemzetközi nyelvvizsga lehetősége, számtalan izgalmas program - a sor hosszasan folytatható, amitől nagyon is vonzó lehet a „békeutcás” német nyelvoktatás.

A Béke Utcai Általános Iskola német nyelvi képzéséről az intézmény állított össze egy tudnivalókban bővelkedő tájékoztatást.

A német nyelv oktatása 1985-ben második idegen nyelvként indult intézményünkben.  Jelenleg a csoportok az évfolyamok párhuzamos osztályaiból szerveződnek…

A német nyelvvel való ismerkedést játékos szakköri foglalkozásokon kezdhetik el az érdeklődő 2. osztályosok.  Az emelt szintet választó, magasabb óraszámban tanuló diákok a 3. évfolyamon heti két, a 4. osztályban heti három órában bővítik tudásukat. A felső tagozaton a nyelv magasabb szintű elsajátításához minden évfolyamon már heti 5 óra áll rendelkezésükre.

A tehetséges diákjainknak először 2013-ban állt módjukban, hogy az iskola falain belül nemzetközi nyelvvizsgát tegyenek. A Béke Utcai Általános Iskolában A2-es vagy B1-es szinten nyílik lehetőség a DSD I (Deutsches Sprachdiplom 1. Stufe) bizonyítvány megszerzésére. Ezt a nyelvvizsgát kimondottan az általános iskolás korosztálynak fejlesztették ki, melyre elsősorban az emelt óraszámban német nyelvet tanuló gyerekek jelentkeznek, de az általános tanterv szerint tanulók közül is próbálkoznak néhányan.

A 8. évfolyamon a német tanórákat a DSD-re felkészítő ingyenes foglalkozások egészítik ki, ahol a diákok speciálisan a nyelvvizsga írásbeli és szóbeli részeire készülnek. Ezt megelőzően, 7. osztályos korukban néhányan megmérettetik magukat a próbanyelvvizsgán valódi vizsgaszituációban. Nem csak a felkészítés, hanem maga a vizsga is ingyenes.

Minden év novemberében megszervezzük a Laternenfestet, ahol az alsó tagozatos német nyelvet tanulók saját maguk készítette lámpásaikkal felvonulva elevenítik fel a német nyelvterületen szokásos Márton-napi lámpás felvonulás hagyományát…

A németesek élen járnak a témahetek megvalósításában is, a kiválasztott témákat projektmunka keretében dolgozzák fel a csoportok, mint például a Fenntarthatóság, a Grimm-mesék, a Pénz7 vagy Szeged témakörét…

 

 

Otthont adunk a Városi Szótárversenynek is, melyen első alkalommal, 2014-ben csak „békeutcás” diákok vettek részt. A következő évtől hirdettük meg Szeged és a Szegedi Tankerületi Központ iskolái számára. Gyáfrás Edit lexikográfus szakmai irányításával a vetélkedő azóta is nagy népszerűségnek örvend. A felkészülést szolgálják a negyedikesek számára tartott foglalkozások, ahol játékos módon jutnak el a gyerekek a betűk világán keresztül a szótárhasználat alapjaiig.

E tanév szeptemberében sikerült megvalósítanunk a „Tanuljunk együtt a szótárral és a mai generációval” elnevezésű workshopot, melynek keretében a más műveltségi területeken tevékenykedő kollégák is megismerkedhettek a tanórai szótárhasználat módszertanával.

Élő szakmai és személyes emberi kapcsolatot építettünk ki más németes iskolákkal, beleértve a középiskolákat is. Diákjainkat szívesen indítjuk az általuk szervezett versenyeken…

Csatlakoztunk a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum mentorprogramjához, melyben a 7. évfolyamon németet tanulók közül 18-an vesznek részt. Az első rendezvényen mentordiákok látogattak el hozzánk tanáraikkal együtt - köztük két egykori „békeutcással” -, akik tájékoztatót tartottak középiskolájukról a 7. és 8. évfolyamos németes tanulóinknak. Majd a mentorált csoport tagjai részt vettek egy német nyelvű gazdasági témájú foglalkozáson. Második alkalommal mi látogattunk el egy jó hangulatú adventi délutánra a Kőrösybe, ahol a többi négy mentorált általános iskola diákjaival együtt izgalmas feladatokon keresztül bővült mindenki nyelvtudása.”

Mindez persze csak ízelítő a Béke Utcai Általános Iskola német nyelvoktatásából. Beiratkozási szándék esetén a lehetőségeket érdemes még jobban megismerni.

Menü

Navigáció