30 éves évfordulóját ünnepli a korai fejlesztés Makón

Publikálva: 2023. június 27.

A Csongrád-Csanád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézménye jubileumi programsorozattal ünnepelte a korai fejlesztés feladatellátásának 30. évfordulóját.

A jubileumi programsorozat első mérföldkövei a „Koraesték” elnevezésű beszélgetések voltak.  A májusi rendezvényeken szülők, kisgyermeknevelők, védőnők, óvodapedagógusok és a szakszolgálat munkatársai vettek részt. Közel száz érdeklődőt láthattak vendégül a szervezők.

Az első alkalommal „A kommunikáció elősegítése gyermekünknél” témában szülői tapasztalatokon alapuló gondolatindító előadást hallgathattak meg a vendégek. A következő fórumon „Hétköznapok egy babával” címmel Édl Zsuzsanna, pedagógiai szakpszichológus, a szakszolgálat munkatársa beszélt a digitális eszközök hatásairól a koragyermekkorban. 

A harmadik eseményen ˝Megszólalok, megnevezek, elmondom - Hogyan segítheti a szülő gyermeke beszéd- és nyelvfejlődését?” témában Dr. Hegedűsné Dudás Dominika, az intézmény logopédusa ismertette „Beszélgessünk! - beszédindító ötletek otthonra” című kiadványát. 2023. június 9-én szimpóziummal emlékezett a 30. évfordulóra a Makói Tagintézmény. A rendezvény az elmúlt évtizedek szakmai összefoglalójára épült, és bemutatta a társszakmák, valamint a korai fejlesztés együttműködésének színtereit is.

Az eseményt Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet nyitotta meg, és elismerő szavakkal méltatta az intézményben folyó tevékenységet. A program talán legemlékezetesebb pillanatának a Jesity Tamásné és Vízhányó Jánosné gyógypedagógusokkal készült beszélgetés bizonyult. Mindketten alapító tagokként vettek részt a makói korai fejlesztő központ létrehozásában és sorsának alakításában. Megható volt, milyen szeretettel meséltek munkájukról.

Ezt követően különböző szakterületek – gyermekgyógyászat, gyermekpszichiátria, védőnői és bölcsődei ellátás – kapcsolódási pontjairól, a szakszolgálattal való együttműködésükről esett szó.

Koczkás Anikó, a Csongrád-Csanád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézményének tagintézmény-vezetője rámutatott arra, hogy a szakmai fórum "Mutasd, mekkora a szíved!" mottójára nem véletlenül esett a választás, hiszen gyermekeink fejlődése nem csupán a tudásunk, hanem a szívünk nagyságán is múlik.   


Az intézmény a korai fejlesztésben részt vevő gyermekeknek és szüleiknek minden évben családi napot szervez.  Az idei 30 éves ünnepi rendezvény kapcsán nemcsak az általuk ellátott gyermekeket szólították meg, hanem a városban és a térségben élő minden kisgyermekes családot. Saját élményekre alapozott programokkal irányították a figyelmet a korai fejlesztés lehetőségeire, és különböző módon mutatták be, hogyan segítik a gyermekek képességeinek kibontakoztatását.

A cél egy kör megtétele volt a Petőfi-park körül, melyet különböző módon – séta, futás, babakocsit tolva - teljesíthettek a résztvevők. 

Az intézmény gyógytestnevelőjének bemelegítő gyakorlatai biztosították a ráhangolódást.

A családi eseményt, melyen a Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézményének minden munkatársa aktívan vett részt, számos programelem színesítette, melyek a vidám hangulatot is garantálták.


Menü

Navigáció