Tartalmas szabadidős foglalkozások, testet, szellemet megmozgató érdekes programok, de mindenekelőtt közlekedésbiztonsági ismeretek és élmények – egyebek között ezt kínálta a 2022. június 20-24. között megrendezett II. KEVE-tábor.

A Szegedi Tankerületi Központ és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Balesetmegelőzési Bizottsága az országban elsőként 2017. szeptember 1-jén indította el a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” (KEVE) néven kidolgozott biztonságos közlekedésre nevelő programját.

A felmenő rendszerű oktatást akkor a Szegedi Tankerületi Központ 2 iskolájában, összesen 3 első osztályban vezették be. Az eltelt idő alatt azonban folyamatosan bővült a résztvevők tábora, így a 2021/2022. tanévben már a tankerület 32 intézménye, 204 osztálya és több mint 4700 gyermek volt érintett a megvalósításban.  A program ma már országos érdeklődésre tart számot.

A KEVE egyik fontos állomása az alsó tagozatosok tudásszintjének felmérése, mely során átfogó KRESZ-tesztlapot töltenek ki a gyermekek, majd kerékpáros ügyességi pályán adnak számot gyakorlati közlekedési tudásukról. A „vizsgát” követően megkapják életük első vezetői engedélyét, a kerékpáros igazolványt.

A legeredményesebb tanulók vehetnek részt az ingyenes KEVE-táborban, melynek 2022. június 20-24-én a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont.

A programszervezés egyik legfontosabb vezérelve a fiatalok közlekedési ismereteinek, azok alkalmazásának elmélyítése, a rendőri munka, illetve hivatás megismertetése volt, de mindezek mellett hangsúlyt kapott a klasszikus értelemben vett vakációs időtöltéshez kapcsolódó elemek beépítése is.

A napközis ellátást biztosító nyári tábort 2022. június 20-án Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató nyitotta meg.

A hét folyamán a szakemberek sorversenyekkel, kvízjátékokkal, előadásokkal hívták fel a táborozók figyelmét a biztonságos mindennapokra. A diákok különböző bemutatókon ismerhették meg a rendőrség és a társszervek munkáját, technikai eszközeit. A programok lehetőséget adtak arra, hogy elméleti és ügyességi feladatok útján játékosan foglalkozzanak a gyalogos, valamint a kerékpáros közlekedés specifikumaival.

Az izgalmas programelemek között volt kommandós, kutyás, vízirendészeti, forgalomirányítási bemutató, kirándulás Csongrádra a Westernfaluba, filmvetítés, kiállítás megtekintése, és még hosszasan sorolhatnánk.

A gyermekekre a tábor teljes ideje alatt a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Balesetmegelőzési Bizottság munkatársa, valamint a Rókusi Általános Iskola vállalkozó szellemű pedagógusai felügyeltek.

Nem is kétséges, a diákok a kellemes nyári élményeken túl olyan ismeretekkel térhettek haza, melyek hasznosak lesznek mindennapjaik során, és amelyek hozzásegítik őket akár a gyalogos, akár a kerékpáros közlekedés veszélyeinek elkerüléséhez.