A Szegedi Kossuth Lajos Általános Iskola kínai nyelvet tanuló diákjainak fantáziáját kellően megmozgatta a kínai Őszközépünnepet övező legenda, amelyet egy színdarabban dolgoztak fel.
A holdnaptárban a nyolcadik holdhónap tizenötödik napjához fűződő hagyomány színre vitt diákelőadását a Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Wang Rui asszony is megtekintette.

A Szegedi Tankerületi Központ fenntartásában működő Szegedi Kossuth Lajos Általános Iskola – a Konfuciusz Intézet partneriskolájaként, az Intézet szakmai közreműködésével – kínai nyelvtanulási lehetőséget biztosít tanulói számára. A nyelv elsajátítása mellett a diákok megismerkedhetnek a kínai hagyományokkal, szokásokkal, ünnepekkel is.

Nemrégiben például az Őszközépünnepről emlékeztek meg.

„A kínai Őszközépünnep a második legnagyobb, hagyományokkal teli ünnep Kínában. Akárcsak Magyarországon a Húsvét, az Őszközépünnep is mozgó ünnep, melyet a holdnaptárhoz viszonyítanak: a nyolcadik holdhónap tizenötödik napja. Ezen a napon a legkerekebb, legfényesebb a Hold, a családok ilyenkor összegyűlnek, együtt töltik az idejüket.

2023. október 04-én a Szegedi Kossuth Lajos Általános Iskola kínai nyelvcsoportos tanulói is megemlékeztek az Őszközépünnepről egy színdarab keretein belül, melyben magát az ünnepet övező legendát dolgozták fel.” - mondta Kárnyáczki Lejla, az intézmény kínai nyelvtanulást segítő mentortanára.

Az iskola először a környező óvodák nagycsoportosainak kedveskedett a darab bemutatásával, majd délután a szülők, tanárok láthatták azt, sőt a Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Wang Rui asszony is megtekintette az előadást. Igazgató asszony beszédet is mondott, melyben a kínai nyelv tanulásának fontosságát hangsúlyozta.

Teaház zárta a különleges programot, ahol lehetőség nyílt egy kis közvetlen beszélgetésre, és ahol kínai szokások szerint elkészített tradicionális kínai teákat és süteményt kóstolhattak a résztvevők.