Mesemondásból mérték össze tudásukat november közepén az általános iskolák által delegált alsó tagozatos nebulók. A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola által szervezett eseményen 2 korcsoportban 16 iskola 48 kisdiákja versenyzett a vármegyei továbbjutásért.

„A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is.”

A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 2023. november 14-én rendezte meg a Csukás István gondolatvilágát idéző „Mesét mondok…” című versenyt a társintézményekben tanuló alsó tagozatos diákok számára.

Dr. Kapronczayné Batta Zsuzsanna munkaközösség-vezető számolt be az eseményekről.

Ezen a délutánon alsó tagozatos gyerekek osztották meg velünk a mesék bölcsességét nagy átéléssel, bátor fellépéssel, elragadó előadásmódban. 

Az alsó tagozatosok részére meghirdetett verseny idén is népszerű volt, hisz 16 iskola 48 kisdiákja hozta el a tündérek, a hercegek, és a fantáziavilág többi szereplőjének mondataiban Csukás István üzenetét…

Szántó Lajosné magyar-könyvtár szakos tanárnő, Kulcsár Marianna, a szegedi Somogyi-könyvtár gyermekrészlegének vezető könyvtárosa, Molnár Edit óvodavezető-helyettes, Agócsyné Vígh Julianna és Szabó Amanda tanítónők, valamint  Kisimre Ferenc publicista értékelték a gyermekek teljesítményét.

A  zsűri véleménye egybehangzóan az volt, hogy  sok mesemondónk a színpadi fellépés szintjét is megközelítette, ezért az ítészek bizony nehéz helyzetben voltak, mivel  az 1-2., valamint a 3-4. évfolyam korcsoportjából is csupán öt-öt diák juthatott tovább a vármegyei fordulóra, melyet a Szentesi Deák Ferenc Általános Iskolában rendeznek meg.” – olvasható a beszámolóban.

A döntés, ha nehezen is, de megszületett.

Az 1–2. osztályosok versenyében a Rókusi Általános Iskola, a Szegedi Arany János Általános Iskola, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola és a Tisza-parti Általános Iskola tanulói teljesítettek a legjobban.

A 3-4. osztályosok kategóriájában a Szegedi Arany János Általános Iskola, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola, a Rókusi Általános Iskola és az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai jutottak tovább a vármegyei fordulóba.

 „Gratulálunk a mesemondóknak, és visszavárjuk őket kerek egy esztendő múlva.” – zárta beszámolóját Dr. Kapronczayné Batta Zsuzsanna tanárnő.