Ingyen utazhatnak április 1-jétől azok a debreceni köznevelési intézményben óvodai vagy tanulói jogviszonnyal rendelkező 6 és 14 év közötti gyermekek, akik kiváltják a Junior Városkártyát. Az ingyenes diákbérlet a Debrecen Városkártya, illetve a Junior Debrecen Városkártya segítségével lesz elérhető.

A Városkártyával és a Junior Városkártyával belépőjegyeket is lehet kedvezményesen vásárolni, és különböző kedvezményekre jogosítanak a város különböző éttermeiben is.

Junior Városkártyát azok a kisdiákok is kiválthatnak, akik nem rendelkeznek debreceni lakóhellyel. Az alapján lehet regisztrálni, hogy Debrecenben működő köznevelési intézményekben óvodai, illetve tanulói jogviszonnyal rendelkezzenek a gyermekek.

A Debreceni Tankerületi Központ 28 intézményének majdnem 10 ezer diákja jogosult így Junior Városkártyára. A Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói az első diákok, akik kézhez vehetik plasztik kártyájukat. Nekik március 12-én személyesen Debrecen város polgármestere, Papp László viszi el.

A tankerületi intézmények pedagógusai számára ez megkönnyítheti a tanulmányi kirándulások szervezését, a tanórán kívüli külső helyszínen megtartott foglalkozások szervezését, hiszen a diákkedvezmények mellett így a Junior Városkártyával rendelkező gyerekek még kedvezőbb belépőjegyeket válthatnak például az állatkertbe is, a DKV járataival pedig egyszerűen, anélkül, hogy gondoskodnia kell mindenkinek külön-külön jegyről vagy bérletről, ingyen utazhatnak a célállomásokra.

A városban egyébként 2020-ban indult a Debrecen Városkártya, amit már több mint húszezren váltottak ki. Ebből kétezret gyerekek számára. Nekik nem kell új kártyát igényelniük.