XI. Országos Jeney Zoltán Fuvolaverseny
Kaposvár, 2024. április12-14.

A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola –Alapfokú Művészeti Iskola tizenegyedik alkalommal szervezte meg az Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyt. A területi válogatókról az idei évben 25 város, 41 művészeti iskolájának 55 felkészítő tanára és 49 korrepetitora dolgozott azon, hogy a 70 résztvevő sikeresen álljon helyt a versenyen. Ezek a számok emelkedő tendenciát mutatnak az előző versenyhez képest, mely azt bizonyítja, hogy az alapfokú művészetoktatásban továbbra is nagyon magas szintű szakmai munka folyik. A résztvevők 6 korcsoportban mérték össze tudásukat, a kétfordulós versenyben. A 3 tagú bizottság a 3 versenynap alatt közel 13 óra fuvolamuzsikát értékelt.

A bizottság tagjai voltak:

Dr. Oross Veronika fuvolaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvolatanára, egyetemi docens

Dr. Romos Zsolt egyetemi docens, Bonis-Bona és Artisjus díjas fuvolaművész-kutatótanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanára.

Jacsó Erika fuvolaművész, -tanár; köznevelési szakértő, a soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményegység-vezetője

A megnyitón köszöntőt mondott Dér Tamás Kaposvár Megyei Jogú Város Alpolgármestere,  Dr. Kalózné Pápa Ágnes a Kaposvári Tankerületi Központ szakmai vezetője, valamint Nagy Tamás a rendező iskola igazgatója. Köszöntő gondolataik útravalóul is szolgáltak a jelenlévőknek.

Az Ünnepi Nyitóhangversenyen a közelmúltban elhunyt Berényi Bea fuvolaművészre emlékeztek a szervezők. Megható pillanata volt a koncert a háromnapos eseménynek. Az esten Berényi Bea volt növendékei és férje, Dratsay Ákos kápráztatta el a közönséget csodálatos fuvolamuzsikával.

A Belügyminisztérium, a Kaposvári Tankerületi Központ és a szponzorok segítő támogatásával a fiatalok az emléklapok és oklevelek mellé kottákat, zenei ajándéktárgyakat, ajándékcsomagokat, belépőjegyeket kaptak díjazásuk mellé. A 6 korcsoportban összesen 35 fő fuvolázta be magát az első három helyezés valamelyikébe.

A szakmai programot nem akkreditált továbbképzésként is meghirdették, melyre 74 fő pedagógus jelezte részvételi szándékát.

A szervezők hálásak a verseny résztvevőinek, a felkészítő tanároknak, korrepetitoroknak, és a támogató Kaposvári Tankerületi Központnak, hogy ismét egy különleges program megvalósításával gyarapították a Dél-Dunántúli Régió kulturális életét.

 

balról: Dr. Romos Zsolt, Jacsó Erika, Horváth Virág, Dr. Oross Veronika, Szabó Klaudia

balról: Dratsay Ákos, Kovács-Fejér Eleonóra, Gárdai Viktória, Sóvári Zsuzsanna, Codeluppi-Szabó Gabriella