Az Ökoiskola címmel rendelkező Tisza-parti Általános Iskola a Tisza élővilágának emléknapja alkalmából érzékenyítő, szemléletformáló megemlékezéssel hívta fel a figyelmet a természetvédelem jelentőségére, a természeti értékek védelmének fontosságára, az emberi felelősségvállalás szerepére.

Az intézmény a fenntarthatóságra nevelő munkájában nagy hangsúlyt fektet az összefogás erejére, és bizakodva tekint a fiatal generáció felelősségvállalására.

Környezeti munkacsoportjának legutóbbi programbeszámolója nem véletlenül kezdődik a világhírű etológus, antropológus, Jane Godall szavaival: „Van reményem a jövőben,  a fiatalok, akik megértik a problémákat, és van kellő erejük a világ megváltoztatásához.”

Az iskola ezúttal a Tisza folyó 2000-ben bekövetkező ökológiai katasztrófájára, a nagy környezeti károkat okozó, az emberi gondatlanságból, felelőtlenségből fakadó környezetkárosító hatásokra fókuszálva szervezett figyelemfelhívó programsorozatot. A 20 évvel ezelőtt romániai vízgyűjtőterületről érkező, cianiddal és nehézfémekkel szennyezett folyóvíz hazai szakaszán tapasztalt pusztulásnak állít szomorú emléket évről évre február elseje, mely napot az országgyűlés a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

A folyó nevét viselő szegedi iskola fontos feladatának tekinti a visszaemlékezést. A 2020. január 31-én megszervezett programok – túl a tragikus történések felelevenítésén – életkorhoz igazodó elfoglaltságokat kínáltak a diákok számára.

Az 5. évfolyamosok természetismereti óráját például vizes kísérletekkel színesítették. A tanulók különböző minőségű vizeket vizsgáltak meg. Az Anna-víz, a Tisza vize, a szénsavmentes ásványvíz és a pocsolyavíz fizikai vizsgálata után pedig összehasonlíthatták ásványianyag-tartalmukat.

A 3-4. évfolyamosok rendhagyó környezetismereti órán vehettek részt, melyet a Szegedi Vízművek munkatársa tartott az iskolában. Az előadás mind hangulatában, mind témáját tekintve izgalmas élmény volt a gyerekek számára.

A délelőtt folyamán az osztályok képviselői ellátogattak a Farkas Pál szobrászművész által megalkotott Pénzes kárász elnevezésű szoborhoz is, ahol a 7. osztályosok műsorát láthatták, hallhatták.

A megemlékezés talán egyik legmeghatóbb pillanata a Belvárosi hídhoz kötődik, ahonnan mementóul a gyerekek egy-egy szál fehér tulipánt dobtak a Tiszába.

„A szegedi híd alatt, híd alatt, lányok sütik a halat, a halat…” – csendült fel végezetül az iskola folyosóján a 1-2. évfolyamos diákok éneke, mely kedves befejezése volt az emléknap eseményeinek.

A Tisza-parti Általános Iskola méltó módon emlékezett meg névadója, a Tisza katasztrófájának szomorú 20. évfordulójáról.

Az emléknapról készült videóösszeállítás megtekinthető:

http://www.tiszaparti.hu/index.php/2020/02/06/tiszaemleknap/