A 2023/2024. tanév első félévében a Szegedi Tankerületi Központ több iskolájába is ellátogatott az az edukációs roadshow, mely a tej útját mutatja be a tehéntől az asztalig. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által támogatott „Van itthon tej” című program célja a tejtermékek egészséges táplálkozásban betöltött szerepének bemutatása, a tej- és tejtermék fogyasztására való ösztönzés.

A tanév első félévében a Szegedi Tankerületi Központ több iskolája is részese lehetett a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által támogatott „Van itthon tej” című edukációs programnak.

Az iskolákba kihelyezett egyedülálló kiállítás kifejezetten oktatási célokat szolgált. A különböző helyszíneken berendezett beltéri élményparkokban, több állomáson ismerkedhettek meg a gyerekek a tej útjával a tehenektől az asztalokig.

A program kiemelt célja, hogy ösztönözzön a hazai tej- és tejtermékek fogyasztására, az egészségtudatos táplálkozásra, és mindezt cég- és márkasemlegesen, tudományos ismeretekre építve, a fiatalokhoz leginkább szóló nyelvezettel. A látványos interaktív órák során dietetikus szakember foglalkozott a diákokkal.

A Kisteleki Általános Iskola és Kollégiumban a 4. és 5. évfolyamos tanulók vettek részt a tematikus játékokkal színesített rendhagyó órán.

„A kimondottan nekik szóló tartalmas előadás és interaktív játékos foglalkozások alatt nem csak jól érezték magukat a gyerekek, hanem rengeteg hasznos információt is gyűjtöttek.” – olvasható az eseményről szóló iskolai híradásban.

 

Fotón: Foglalkozás a Kisteleki Általános Iskola és Kollégiumban

 

A Tisza-parti Általános Iskolában a 3. és 4. osztályosokat szippantotta be a tej témája.

Tudták, honlapjukon hírül is adták: „A program alapvető célja, hogy a gyermekekkel megszerettesse a tej fogyasztását, bemutassa a tejtermékek sokféleségét és szerepét az egészséges táplálkozásban, továbbá eloszlassa azokat a tévhiteket, melyek a tejtermékek előállításához vagy fogyasztásához kapcsolódnak.”

A program egyik igen látványos eleme Rozi, az életnagyságúra épített tehén volt, aki a rendhagyó órák idejére szintén az iskolák falai közé költözött.

 

Fotón: Rozi a Tisza-parti Általános Iskola tornatermében

 

A Béke Utcai Általános Iskola 3., 4. és 5. évfolyamosai szintén örömmel vettek részt a tejfogyasztást népszerűsítő programon. Az iskola tágas aulája, ahol a gyerekek boldogan próbálták ki a tehénfejést, kiváló helyszíne volt Rozi gondozásának.  

 

Fotón: Tehénfejés kísérlete a Béke Utcai Általános Iskolában