Változó világunkra, természetre és kincseire, vízre, levegőre, a Föld élővilágára fókuszált a Tisza-parti Általános Iskola Fenntarthatósági témahete, melyen sok színes program megvalósítására került sor. David Attenborough gondolatai vezérelték az intézményt ezen az úton.

„A természet változik. És mi teljesen függünk ettől a változó világtól. Ez biztosítja az élelmünket, a vizet, a levegőt…” – ezzel az idézettel kezdődik a Tisza-parti Általános Iskola Fenntarthatósági témahetéről szóló beszámoló, melynek eseményeiről tartalmas összefoglalót állított össze az intézmény.

 

„A 2022/2023. tanév Fenntarthatósági témahetén sok színes programhoz csatlakoztak diákjaink. Az egyik legmozgalmasabb kampány a „TeSzedd!” akció volt, melynek keretében az osztályok és tanítóik Katona Gyöngyvér irányításával megtisztították az iskola környékét a hulladéktól.Minden évben lelkesen veszünk részt a PontVelem időszaki szelektív hulladékgyűjtő versenyén is. Eddig 310 kilogramm elem és 106 darab mobiltelefon gyűlt össze, és került leadásra. A versenynek még nincs vége. Reméljük, hogy a tavalyihoz hasonló eredményt sikerül elérnünk!

 

Az idei évben a fenntarthatósági hét tanóráinak kiemelt témái a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia és a hulladék voltak.

 

Az első évfolyamosok a szelektív hulladékgyűjtéssel és a hulladék újrahasznosításával foglalkoztak a tanórákon. A 2.b és 2.c osztályosokmegismerkedtek a „hungarikum” fogalmával, a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalommal, olyan értékekkel, amelyek a magyarságra jellemző tulajdonságot, egyediséget, különlegességet és minőséget jelölnek.A 2. b és 3. b osztályos tanulók az energia fogalmáról, mindennapi életünkben betöltött szerepéről tanultak, és megismerték a legfontosabb energiatípusok jellemzőit.

 

A biológiai sokféleség, a biodiverzitás témájával foglalkozott a 3.c, 4.a és 4.b osztály. A harmadikosok az Erzsébet Ligetben figyelték meg az ott élő, fészkelő madarakat, és megfigyeléseikről feljegyzést készítettek.

 

Tudtátok, hogy Kína egyes területein a vegyszerek használata miatt kihaltak a beporzók (lepkék, méhek, molylepkék, darazsak)? Veszélybe került a gyümölcs- és zöldségtermesztés, az emberek kézzel porozzák be a gyümölcsfákat. Ha nem vigyázunk a méhekre, ez nálunk is megtörténhet! - A negyedik osztályosok ezt az izgalmas témát dolgozták fel a témahéten.


A felső tagozatos diákjainknak a Föld napja alkalmából interaktív előadást szerveztünk iskolánk könyvtárában. A beszélgetés vezetője Bedő Orsolya volt, aki ökológus férjével 7 évet élt Afrikában, a szavannán, az orrszarvúk megmentésén dolgoztak együtt. Orsolya megosztotta gondolatait a világ ökológiai veszélyeivel kapcsolatban, beszélgettek a túlnépesedésről, a túlfogyasztásról, a klímaváltozásról, a biológiai sokféleségrő, annak védelméről és afrikai élményeiről.

A gyerekekkel közösen fogalmazták meg a legfontosabb gondolatokat, tennivalókat a Föld védelmével kapcsolatban: Váltsunk környezetbarát szerekre, éljünk műanyagok nélkül, zöldítsük környezetünket, ültessünk fákat, komposztáljunk, „éheztessük a kukát”, ne essünk a túlfogyasztás csapdájába, védjük a növény és állatvilág sokféleségét!  A vendég az előadás végén bemutatta „Az orrszarvúk hajnala” című könyvet, amely csodálatos afrikai életükről, az orrszarvúak megmentésével kapcsolatos erőfeszítéseikről szól.

A Fenntarthatósági témahét április 24-e és 28-a között került megrendezésre, a pályázatok azonban még nem zárultak le! Aki szeretne alkotni, május 21-ig megteheti. „Mit mesél a vadon?” és „Kincsek karnyújtásnyira” címmel összművészeti pályázaton vehet részt, aki ecsetet, tollat, kamerát ragad, esetleg táncra perdül.” – zárul az intézményi beszámoló.