A tanév első félévének közeledtével a Szegedi Városi Kollégiumban is számba vették az elért eredményeket. Közülük is kiemelkedő az elmúlt 18 év alatt kiépített könyvtári szakmai együttműködés, melynek e tanévi hozadéka az Informatikai és Könyvtári Szövetség által adományozott „Kéz a kézben – A könyvtárügy támogatásáért" elismerő oklevél volt.

A kollégiumi könyvtári munka eredményeit, az együttműködés formáit és fázisait Csicsely Ildikó, a Szegedi Városi Kollégium igazgatóhelyettese szedte csokorba, akinek a vezetői irányítása mellett szerveződtek az elmúlt 18 év programjai.

„A Szegedi Városi Kollégium és a Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár együttműködése több évtizedre nyúlik vissza, és az évek során többrétű lett.

Kezdetekben a kollégiumi könyvtárakban dolgozó könyvtárosok szakmai együttműködése valósult meg. 2007-től, a Városi Kollégium létrejöttével a központi könyvtáros, Boda Szilvia koordinálásával minden tanév elején a tagintézményi könyvtáros pedagógusok elvitték az újonnan beiratkozó diákokat egy könyvtári bemutatóra, ahol megismerhették az őket érdeklő  szolgáltatásokat. A kollégiumokat rendhagyó foglalkozásokra is fogadták az évek során…

A Könyvtár 2014-től, a Kollégium 2016-tól minden évben csatlakozik a Középiskolások Hete (KÖ7) programsorozathoz, amely az Ifjúsági Ház és a D2 Ifjúsági Központ középiskolások számára szervezett éves kulturális rendezvénye. A programsorozat a tehetséges középiskolás fiatalok részére teremt lehetőséget tehetségük megmutatására…

2017-től évente tavasszal kerül megrendezésre a Tehetség Hét intézményi rendezvénysorozat. Minden kollégiumi tagintézmény részt vesz a programon, amelyen a hétfő a tudomány, a kedd a művészetek, kultúra, a szerda a természet, környezeti nevelés, a csütörtök a sport napja...

A kulturális kavalkád keddi napján a Somogyi-könyvtár adja a helyszínt, ahol a művészeti tehetségekről szóló szakmai előadások mellett a diákok vers- és prózamondó versenyen, valamint művészeti kiállításon mutathatják meg tehetségüket.

2018-ban a Szegedi Városi Kollégiumban megvalósuló Játszd a győztes-győztes játszmát! (NTP-KNI-0159) 60 órás tehetséggondozó projekt, valamint 2019-ben a Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítása (EFOP-3.2.1-15-2016-000) projekt együttműködő partnereként a tehetséges diákjaink által készített művészeti alkotások kiállításának helyszíne volt a Könyvtár.

Az utóbbi néhány évben többször is kitelepült a Könyvtár a Szegedi Városi Kollégium Székhelyintézményébe, ahol Ötórai tea keretében játékokkal és könyvajánlókkal várták a gyerekeket… Ebbe a projektbe csatlakozott be a Fodor József, a Janikovszky Éva, az Ady Endre és a Gábor Dénes Tagintézmény is…

2022-ben a Szegedi Városi Kollégium által szervezett Tisza-projekt a folyó minél több szempontból történő megismerését célozta. A gyerekek alkotói munkájának eredménye a Könyvtárban megrendezett képzőművészeti, irodalmi és fotókiállítás lett.

Több diák a Könyvtárban teljesíti a kötelező 50 órás közösségi szolgálatát is, sőt sokak számára remek tanulási helyszín…

Ennek a jól működő kapcsolatnak köszönhető, hogy 2023 októberében az Informatikai és Könyvtári Szövetség a „Kéz a kézben – A könyvtárügy támogatásáért" oklevelet adományozta a Kollégium számára.” – olvasható a beszámolóban.

Az oklevelet a Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Sikaláné Sánta Ildikó adta át Csicsely Ildikónak, a Szegedi Városi Kollégium igazgatóhelyettesének.

Sokéves kiváló szakmai munkájáért elismerésben részesült Boda Szilvia kollégiumi központi könyvtáros, továbbá - mint kiemelkedő tagintézményi partner - a Dr. Tóthné Facskó Zsuzsánna által vezetett Janikovszky Éva Tagintézmény is.

Az elismeréshez gratulálunk.