Sajtóközlemény

2018. október végén megtörténik a „Miskolci Tankerületi Központ intézményein fotovoltaikus rendszer telepítése” című, KEHOP-5.2.11-16-2017-00133 azonosító számú projekt fizikai zárása. A Miskolci Tankerületi Központ 241 482 360,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretében, nyolc oktatási intézményen történő napelemes rendszer telepítésére. Támogatás intenzitása: 100%

A projekt célja az érintett iskolákban a meglévő, fosszilis alapú villamos energia ellátásának megújuló, napelemes rendszerrel történő részleges kiváltása, ezáltal a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító fotovoltaikus (napelemes) rendszerek elterjesztésének ösztönzése.

A napkollektorok és geotermikus rendszerek által nyújtott hőenergiával ellentétben a fotovoltaikus energia mindenféle elektromos berendezés működtetésére alkalmas. A rendszerek kiépítésével, egy egyszeri beruházással, a következő minimum 25 éven át biztosításra kerül a tiszta energia. A fotovoltaikus rendszerek a nap energiáját közvetlenül alakítják át elektromos energiává.


A pályázatban érintett oktatási intézmények:

 

1. Miskolci Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium - Miskolc, Bajcsy-Zs. u. 33.

2. Földes Ferenc Gimnázium - Miskolc, Hősök tere 7.

3. Diósgyőri Gimnázium - Miskolc, Kiss Tábornok u. 42

4. Karacs Teréz Középiskolai Kollégium - Miskolc, Győri kapu 156.

5. Komlóstetői Általános Iskola - Miskolc, Olvasztár u. 1. 

6.  Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Miskolc, Könyves Kálmán u. 2. 

7. Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola - Miskolc, Középszer u. 3.

8. Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Miskolc, Cseke u. 14.

Az új rendszerrel elérhető energia megtakarítás éves szinten 403.700 kWh, az ebben rejlő költségmegtakarítás becsült értéke 16,3 millió Ft/év.