A Szegedi Fekete István Általános Iskola a „Velem lehet beszélgetni” program elemeinek felhasználásával februárban meghirdette „Kapcsolódjunk!” című akcióját. A kihívás fő célja, hogy a résztvevők játékos feladatokon keresztül jobban megismerjék egymást, valamint a környezetükben élőket, és a különböző szituációkhoz illeszkedő beszélgetések erősítsék a személyes kapcsolatokat.

A Szegedi Fekete István Általános Iskola februárban felhívást tett közzé „Kapcsolódjunk!” címmel. A kihívást a „Velem lehet beszélgetni” program elemeinek felhasználásával hirdették meg azon fő célkitűzés mentén, hogy elősegítsék a kommunikációs aktivitást és a társas készségek fejlődését, hiszen „… beszélgetni mindenki tud, csak nem szokott…”.

 

Az iskola szeretné elérni, hogy a jelentkezők kipróbálják magukat különböző kommunikációs helyzetekben, újraépítsék a generációs és a közösségi kapcsolatokat, és játékos feladatok segítségével - személyes kapcsolódásokon keresztül - jobban megismerjék egymást, valamint a környezetükben élőket: családtagokat, rokonokat, szomszédokat, tanárokat vagy éppen munkatársakat.

 

„Írj legalább három „köszönöm-kártyát”! Legyen köztük olyan, amit egy barátodnak írsz, egy olyan, amit egy családtagodnak és egy olyan, amit egy tanárodnak készítesz. Két-három mondatban írd le, miért vagy hálás nekik!...”

 

„Menj oda egy olyan társadhoz, ismerősödhöz, akiről úgy gondolnád, hogy kevés közös dolog van bennetek! Keressetek öt olyan dolgot, ami mégis közös bennetek!...”

 

„Egy családtagod segítségével kérd meg egy idősebb rokonodat, szomszédodat vagy ismerősötöket, hogy mesélje el, milyen volt iskolába járni akkoriban, amikor ő volt gyerek!...”

 

Ezek és ehhez hasonló feladatok szerepelnek azokon a bakancslistákon, amelyeket korosztályhoz igazítottan, három kategóriában, fiatalabb és idősebb gyermekeknek, illetve felnőtteknek állítottak össze a kihívás teljesítéséhez. A kihívás elődlegesen a diákokat szólítja hadra, de láthatóan a szülők és pedagógusok bevonása is fontos eleme a kezdeményezésnek.

 

Cél az volt, hogy 2023. február 6. és február 20. között minél több bakancslistás feladatot végezzenek el a jelentkezők!

 

A kihívás üzenete egyértelmű: A megfelelő kommunikáció segít a világban való eligazodásban, a személyes jó kapcsolatok kialakításában, az egymásra való odafigyelésben, mások megismerésében. Egy jól sikerült beszélgetés - az információáramlás mellett - önkifejezés, örömforrás, kellemes időtöltés és kapcsolatápolás is egyben.

 

Sosem késő, hogy kapcsolódjunk!