Iskolakert avatása a Kavulák János Általános Iskolában

2021-ben a Zabosfa KerTÉSZ Kft. által meghirdetett pályázat nyerteseként nyílt lehetőség egy álom megvalósítására, iskolakert kialakítására. A pályázati forrásból, a támogatók adományaiból a szülői közösség, az iskola dolgozói, a diákok, az önkéntes segítők közös összefogása és sok-sok munkája eredményeként jöhetett létre az új zöld létesítmény.

A támogatásból 8 magaságyás, kerti raklapbútorok, új kerítés, járda, féltető és komposztáló készült. Szerszámtároló, kerti kéziszerszámok, magok, palánták kerültek megvásárlásra. A felajánlások jóvoltából madáretetőkkel, díszkúttal, faragott belépő kapuval, színes esővízgyűjtő hordókkal gazdagodott a vállalkozás. A tetszetősen kialakított környezetben már dúsan növekednek a gyermekek által ültetett és gondozott növények. Nemrég együtt örülhettek az első terméseknek és fogyaszthatták el a friss zöldségeiket. A környezettudatos nevelés többféle módozata vált lehetővé, az élményalapú és gyakorlatorientált oktatás így bővülhetett. A kerítésre kifüggesztett fotókiállítás a diákok munkafolyamatairól és tevékenységeikről dicsekedtek.

Az avatót Tóthné Szilvási Andrea igazgatónő nyitotta meg, aki a színvonalas megvalósítás folyamatának motorja és legfőbb koordinátora volt. Beszédében szeretettel üdvözölte a megjelenteket és köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek a lelkes, önzetlen munkájáért.

Az alsó tagozatos diákok kedves, tréfás verseket szavaltak a kertészkedésről és a zöldségekről.

Kazi Péter a Zabosfa KerTÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy ez a program hasznos és nélkülözhetetlen ismeretekkel gazdagítja a gyerekeket. Fokozottan szívügyének tekinti, hogy a gyermekek megszeressék a falusi életformát és érezzék a felelősségét és örömét egy-egy növény gondozásának.

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon díjnyertes kórusa élőzenével kísért előadásával emelte a rendezvény fényét.

Kovács Zoltán polgármester felszólalásában kiemelte, hogy szerencsésnek tarthatja magát a magyar ember földrajzi helyzete miatt és éljen a lehetőséggel, mert találó fajtaválasztással, szaktudással, jó földdel, vízzel és gondoskodással sok mindent könnyen megtermelhet. E kiváló kezdeményezéssel visszafordíthatóvá válhat a kertműveléstől való elfordulás kedvezőtlen folyamata.

A műsor záró momentumként felcsendült egy lelkes, közös ének, egy szívhez szóló dal az összetartozásról és a magyar föld szeretetéről.

Az összefogás révén kialakított, együtt megteremtett tér kölcsönösen szolgálja sokáig e közösséget és érje el nemes célját.

Kazi Péter a Zabosfa KerTÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója