Van a Tisza partján egy iskola, melynek udvarán békés harmóniában létezhet együtt ember és természet. Az ökotudatos szemlélettel rendelkező Tisza-parti Általános Iskola nevelő-oktató tevékenységét a természeti értékeket féltő, szerető és óvó gondoskodás jellemzi.

A Tisza-parti Általános Iskola ökotudatos értékrendjének számtalan megnyilvánulási formája volt már tapasztalható ebben a tanévben.

Egyebek között nagyon büszke arra, hogy idén is „Madárbarát Iskolaként” tartják számon, 6.a osztálya pedig „Madárbarát Osztály” lett.

Nem véletlen, hiszen egész évben azon munkálkodtak, hogy az iskolaudvart a madarak számára barátságos, védelmet nyújtó hellyé alakítsák. Ősszel több madáretetőt is kihelyeztek, az eleséget folyamatosan pótolják, a madáritatókat tisztítják, mindig friss vízzel töltik fel. Gondoskodásuk a hideg, téli hónapokban ugyanolyan fontos, mint a forró, nyári időszakban. Kezdeményezésükhöz egyre többen csatlakoznak mind a felső tagozatosok közül, mind az alsóbb évfolyamokról.

A madarak védelme itt mindenki számára fontos. Van olyan tanulójuk, aki  - amellett, hogy a természetvédelem elkötelezett élharcosa, az iskolai „Zöld járőrök” elnevezésű csoport aktív tagja,  a Fenntarthatósági Témahét keretében meghirdetett irodalmi pályázat egyik nyertese -, már madáretető tervezéséből is jeleskedett. A Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola által meghirdetett verseny lényege az volt, hogy a diákok által megtervezett legjobb madáretetőket a pályázatot kiíró intézmény asztalostanulói elkészítik. Az ifjú természetvédő által megálmodott etető ma már iskolája kertjében várja a kis tollas vendégek látogatását.

Az intézmény természetesen nem csak a madarakra figyel. Készült itt már süntanya is. Az alkotás izgalmai nem kímélték sem az iskola apraját, sem a nagyját. Az alsó tagozatos gyerekek a fa felületét vízbázisú, környezetkímélő, a sünökre és az élővilágra ártalmatlan festékkel kezelték, a felső tagozatos diákok pedig technikaórán összeépítették a faanyagot. Az így elkészített öt süntanyából jutott a Gyermekklinika kertjébe, a környező óvodákba és persze az iskola udvarába is.

Nyáron a bogárhotel volt a sláger, melynek építése az iskola zöld járőreinek feladatai közé tartozott. Az intézményben nagy hagyományokkal bír a „Zöld járőr” mozgalom, melynek környezetükre érzékeny tagjai folyamatosan sokat tesznek azért, hogy természetvédelem terén követendő példát állítsanak diáktársaiknak.

Az intézményt lenyűgözi a természet szépsége, sérülékenysége és megújuló ereje. Felháborítja az emberi felelőtlenség, és mindenképpen tenni akar azért, hogy védje környezetét, annak kincseit. Ennek egyik példája, hogy minden évben – így idén is – megemlékezik névadója, a Tisza 2000-ben bekövetkezett ökológiai katasztrófájáról, arról a szörnyű eseményről, amikor is cianiddal szennyezett, erősen mérgező anyag került a folyó vizébe, amely súlyos sebet ejtett annak élővilágában. Februárban az iskola egy teljes hetet szentelt annak, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon.

És a tanévnek még nincs vége. A zöld gondolkodásra épülő programkínálat további hasonló eseményeket ígér.