A Szegedi Tankerületi Központ két intézményében országosan elsőként útjára indított „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra” (KEVE) program a 2017-es kezdetektől hosszú utat tett meg. Ma már országos figyelem középpontjában áll. A tankerület – mint az ügy zászlóshajója – elkötelezett munkát folytat a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal közösen kidolgozott program népszerűsítésében és fejlesztésében.

A Szegedi Tankerületi Központ és a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság - az országban elsőkén - 2017. szeptember 1-jén indította útjára a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” (KEVE) néven kidolgozott biztonságos közlekedésre nevelő programját, amely korosztálynak megfelelő módon kívánja kialakítani a diákokban azokat a viselkedési normákat, amelyek hozzásegítik őket a mindennapos közlekedés kockázatainak csökkentéséhez.

A felmenő rendszerű oktatás tematikáját, amelyet akkor a Szegedi Tankerületi Központ 2 iskolájában, a szegedi Rókusvárosi II. sz. Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában és a kistelepülési Ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, összesen 3 első osztályban vezettek be, ma már a tankerület valamennyi általános iskolája beépítette a pedagógiai programjába, sőt gimnáziumi bevezetése is eredményesen megtörtént.

A 2023/2024. tanévben a Szegedi Tankerületi Központ 38 általános iskolai intézményegységében és 1 gimnáziumában, összesen 351 osztályban, 8041 fő tanuló és közel 300 fő pedagógus részvételével zajlik a program.

Az élményalapú tanítás széles eszköztárát felhasználva (drámapedagógiai eszközök, játékok, versek, énekek, digitális eszközök), változatos óraszervezési módszerek alkalmazásával havonta egy KEVE órát tartanak, mely a pedagógus vezetésével és rendszerint az iskola rendőre jelenlétével történik. Az órákon nincs osztályzás, számonkérés, megtartható osztályteremben, udvaron, sőt konkrét közlekedési helyzetekben is.

Az alsós KEVE program zárásaként a 4. osztályosok közlekedési alapvizsgát tesznek, mely elméleti és kerékpáros gyakorlati részből áll. Sikeres vizsga esetén a gyerekek „KEVE Kerékpáros Igazolványt” kapnak az iskolarendőrtől. A 2022/2023. tanév végén 33 intézményben, 62 osztályban, összesen 1450 tanulója tett eredményes vizsgát.

A KEVE órák megtartásához a rendőrök és a ruzsai pedagógusok tanmenetet dolgoztak ki 1-8. évfolyamra, és megszületett a pedagógusok részére összeállított „KEVE segédkönyv” is, melyben az összes feladatlap, játék, internetes hivatkozás fellelhető.

A közlekedésre nevelő programot a SNI-s gyerekek részére a Szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI, Óvoda és Általános Iskola pedagógusai átdolgozták. Az intézmény tanárai külön „KEVE Plusz” tanmenetet és tanári segédkönyvet írtak. A program megvalósításában 5. évfolyamnál tartanak.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság Megyei Balesetmegelőzési Bizottsága továbbfejlesztette a KEVE-t a középiskolai korosztály részére. Ezt alkalmazzák a Szegedi Eötvös József Gimnázium 9-10. évfolyamán is. Idén 8 osztályban, összesen 238 fő középiskolás vesz részt a „KEVE Gimi” megvalósításában.

Az eredmények a 2017-es pilotiskolákban a leglátványosabbak, hiszen idén 7. osztályosok lettek azok a tanulók, akik egykor kis elsősként találkoztak először a közlekedési, balesetmegelőzési ismeretek iskolai keretek között történő átadására fókuszáló nagyszabású projekttel.

A Szegedi Tankerületi Központ és a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Megyei Balesetmegelőzési Bizottságának munkatársai már több vármegyében segítettek a KEVE program bevezetésében. Különböző szakmai fórumokon, tankerületi értekezleten tartottak előadásokat például Baranya, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun megyében.

Legutóbb, szeptember 27-én Kecskemét adott otthont a témával foglalkozó szakmai konferenciának, ahol Plesovszkiné Ujfaluczki Judit,  a Szegedi Tankerületi Központ vezetője, Mucsiné Szabolcski Ágnes, Szegedi Tankerületi Központ prevenciós koordinátora, Rapcsákné Polyák Andrea, a Ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (pilotintézmény) pedagógusa, valamint Vad Róbert r. őrnagy és Dr. Pőcze Tünde r. őrnagy tartottak előadásokat, illetve válaszoltak a jelenlévők kérdéseire.

Az eddigi elkötelezett disszeminácós munka meghozta a várt eredményt, hiszen a program a saját fenntartású intézményhálózat érdeklődése mellett ma már országos figyelem középpontjában áll.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága ajánlása az, hogy az ország összes megyéjében – megyénként legalább 10-10 általános iskolában – kerüljön bevezetésre a KEVE program.