Egy nagyszabású, 1,7 milliárd forintos fejlesztés érinti a vésztői Szabó Pál általános iskolát. Felújították a régi és bővítették az új szárnyat, az egykori tornateremből ebédlőt alakítottak ki, illetve egy sportcsarnokot szintén építenek. A beruházás eddig elkészült elemeit csütörtökön adták át az intézményben tartott ünnepség keretében, egy időkapszulát is elhelyezve.

Karakas Anikó, Teleki-Szávai Krisztina, Orbán István, Détárné Molnár Andrea járási hivatalvezető és dr. Kovács József helyezte el az időkapszulát, amelyet az egyik lovas, Dányi Krisztofer adott át nekik

Az új épületszárnyat 11 éve adták át, és már akkor tervezték a tetőtér beépítését, amely végül most valósult meg, hét teljesen felszerelt termet alakítottak ki így. Emellett felújították a régi szárnyat, továbbá vadonatúj ebédlőt és melegítő konyhát hoztak létre. Az intézménnyel csaknem szemben lévő területen pedig folyamatban van és a befejezéséhez közeledik a sportcsarnok építése – így áll össze az a nagyberuházás, amely a vésztői Szabó Pál általános iskolát érinti.

Műsort adtak a vésztői mazsorettek

– A tudás átadása mellett egy iskola fontos feladata és felelőssége a nevelés, szóval és tettekkel egyaránt – hangsúlyozta Teleki-Szávai Krisztina, a fenntartó Gyulai Tankerületi Központ igazgatója. A vésztői Szabó Pál általános iskola mindig is nagy figyelmet fordított a tehetséggondozásra, az esélyegyenlőség megteremtésére, a gyerekek komplex személyiségfejlesztésére. Az intézményben pedig minden munkatárs szívvel-lélekkel támogatja a tanulókat.

Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató

Ezt a szolgálatot pedig immár modern környezet segíti Vésztőn. Egy csaknem 1,7 milliárd forintos beruházás első üteme véget ért, felújították és bővítették az épületet, a fejlesztés 3 ezer négyzetmétert érintett. Új közösségi tereket hoztak létre, megteremtették a 21. századi nyelvoktatás és alapfokú művészeti oktatás feltételeit, olyan helyiségeket alakítottak ki, amelyek lehetővé teszik a projekt- és a kutatómunkákat egyaránt.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő

Pályázati és tankerületi forrásból a digitális eszközöket ugyancsak fejlesztették. Kétszáz berendezés érkezett, köztük digitális táblák, interaktív panelek, tanulói tabletek, Lego és Humanoid robotok, amelyek segítik mind a tanórai, mind a szakköri foglalkozásokat.

Teleki-Szávai Krisztina kiemelte, hogy hatalmas összefogás eredményeként valósulhatott meg a beruházás. Aláhúzta ugyanakkor, hogy az infrastruktúra csak egy keret, az általános iskolát az intézmény munkatársai töltik meg tartalommal.

Karakas Anikó polgármester

Karakas Anikó polgármester a közoktatás történetét elevenítette fel, és azt mondta, hogy az iskola nemcsak a tananyagról és egy épületről szól, hanem egy közösségről, amelyhez jó tartozni. Ahhoz, hogy eredményeket érjenek el, szükség van a pedagógusok, a szülők és a gyermekek összefogására. A Szabó Pál általános iskola felújításával és bővítésével hatalmas mérföldkőhöz értek, a mai kor elvárásainak megfelelő tereket hoztak létre, amelyek segítik a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását, valamint a tehetséges tanulók felkarolását egyaránt.

Még nem értek az út végére – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő, utalva arra, hogy a sportcsarnok építése folyamatban van. Azzal megteremtik a mindennapi testnevelés feltételeit, de a tervek szerint minden vésztői rendelkezésére áll majd, ha sportolna. Aláhúzta: a beruházás az európai uniós mellett jelentős állami támogatásból valósul meg. Beszélt arról is, hogy összetartó közösség a vésztői, és hogy az elmúlt időszakban komoly beruházások valósultak meg a vidéki Magyarországon.

A beruházás rangot ad az intézménynek

Orbán István, a Szabó Pál általános iskola igazgatója elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően az épületegyüttes megfelel a mai kor elvárásainak, a fejlesztés rangot ad az intézménynek, megteremti az oktatás, nevelés feltételeit nemcsak a jelen, hanem a jövő számára is. Bár minden változik, a cél változatlan, azaz az, hogy az életben önállóan eligazodni képes fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból. Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra nevelésre, a környezetvédelemre, valamint a külföldi kapcsolatok megteremtésére is az Erasmus+ projektek keretében. Egy ilyen programot – amely A régió építészetének nyomában címet viselte – pont most zártak le, annak keretében lengyel, török és horvát vendégek érkeztek Vésztőre és gazdagodtak életre szóló élményekkel.

A rendezvényen műsort adtak a vésztői mazsorettek, valamint lovasok is közreműködtek.

forrás: BEOL.hu
fotó: Lehoczky Péter